МВР забърка още кашата на предишните управляващи: Васил Терзиев в контраатака за "Патриарха"

1513
МВР забърка още кашата на предишните управляващи: Васил Терзиев в контраатака за "Патриарха"
Снимка: БГНЕС

"Безпрецедентната ситуация със спирането на проекта на бул. "Патриарх Евтимий" изисква пълно внимание, не бързане. Съобразяването с решението на ВАС, което се основава на това, че София няма Генерален план за организация на движението от 2017 г., ще има сериозни последствия за столичани и трябва да се действа внимателно, за да не се предизвика хаос".

Това написа във Facebook столичният кмет Васил Терзиев на 27 юни - малко след като вътрешният министър Калин Стоянов даде брифинг от центъра на София. Там ръководителят на МВР обяви новината, че Столична община ще бъде санкционирана заради променената организация на движението.

Още: Заради движението по "Патриарха": МВР ще глоби Столична община с между 2 и 7 000 лв.

София няма Генерален план за движението отдавна

Всъщност новата организация с обновени паркоместа, велоалея и бус лента на три столични булеварда около НДК - "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен" - беше спряна с решение на Върховния административен съд: Окончателно: Съдът отмени новото движение в центъра на СофияОт решението на върховните магистрати обаче стана ясно, че София няма Генерален план за организация на движението още от времето на Йорданка Фандъкова.

"Съдебното решение предизвика различни интерпретации. А ако решението на ВАС означава, че трябва да се върнем към организацията от 2016 г., откогато е последният план, и никой през годините нищо не е направил по въпроса, на кое място в София към днешна дата организация на движение е законна?", пита Терзиев.

"Заради изоставения неактуализиран от предишните управляващи Генерален план и "обич към София" и решението на ВАС, определило като незаконно всичко, случило се в София от 2016 г. насам, всяка прибързана стъпка ще доведе до допълнителни и още по-големи затруднения за хората в града - всички, не само живеещите в района", пише кметът.

Снимка: БГНЕС

Още: Борис Бонев обвини Калин Стоянов, че води ПР акция срещу Столична община заради „Патриарха“

Въпроси към МВР

"МВР обаче не мислят така. Забързано разпоредиха да оградим с плътна строителна ограда паркоместата и велоалеите. Кой помисли къде ще паркират живеещите в района, кой попита къде ще паркират хората в неравностойно положение, а кофите за отпадъци заграждаме ли, а къде ще минават велосипедистите - по тротоарите или на пътното платно?

Още: Диана Русинова: До 3 млн. лв. ще са загубите за София заради движението в центъра (ВИДЕО)

Считаме, че това разпореждане ще затрудни живота и придвижването на гражданите. Столична община ще обжалва разпореждането на СДВР в законоустановения срок. ПР разходките на министър и началника на Пътна полиция няма да подобрят живота на хората. Нито ще направят законно беззаконието по решението на ВАС движение почти във всички точки на София.

Затова призовавам всички политици и институции да не натягат допълнително напрежението, а спокойно да обсъдим следващите стъпки, за да можем в кратки срокове да запълним нормативна бездна, незапълнена в последните години. Войната между институциите подкопава доверието към всички институции. Нека да не превръщаме гражданите в заложници на проблем, развил се поради небрежност години наред.

Още: 3 години ще отнеме да се направи нов генерален план за движението в София

А от Столична община ще поискаме от ВАС да разтълкува постановения от него акт и ще обжалваме разпореждането на СДВР: СДВР уведомила официално кмета на София, че новото движение на бул. "Витоша" и "Патриарх Евтримий" е незаконно.

Ние ще направим правилното за гражданите и законното за София, но без подредения в нечий интерес хаос на предишните управляващи. Необходими са устойчиви решения, а не бързане и игра със закона за узаконяване на незаконни неща на избирателен принцип", завърши Васил Терзиев.

Още: "Една от най-големите бомби, заложени от предишното управление": Борис Бонев с контраатака след решението на съда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: 100 млн. от държавата за обекти в София - нула сключени договора от Васил Терзиев (ВИДЕО)

Васил Терзиев: Министърът ме заплашва, чакам служители на МВР да ме арестуват

Мерки за сигурност по повод избора на нов патриарх в София

ИПБ: Разпореждането на СДВР за "Патриарха" противоречи на решението на ВАС

Вътрешно чувство: Васил Терзиев не изключва избори наесен и за кмет на София

Няма да слагат плътна строителна ограда около новите велоалеи в София

10 000 рибки бяха пуснати в реките на Самоков

ПП-ДБ-СС иска да се сменят шефовете на няколко общински дружества

Заради движението по "Патриарха": МВР ще глоби Столична община с между 2 и 7 000 лв.

Борис Бонев обвини Калин Стоянов, че води ПР акция срещу Столична община заради „Патриарха“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com