Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мракобесни времена": Лют скандал и в Столичния общински съвет (ВИДЕО)

30 ноември 2023, 11:10 часа
Реклама

Третото заседание на Столичния общински съвет (СОС) започна със скандал, след като общинските съветници на ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Възраждане" излязоха от залата.

Причината - несъгласие с водещия на заседанието Грети Стефанова от ПП-ДБ-СС, която все още председателства заседанието като най-възрастен до избора на председател на местния столичен парламент.

Първи от ГЕРБ-СДС не бяха доволни, че цели 7 реплики бяха дадени само на общински съветници ПП-ДБ-СС, които отговаряха на изказването на столичния кмет Васил Терзиев. Така половин час след началото на заседанието излъчването на СОС беше прекратено, а минути по-късно групите се върнаха в зала.

Още: Георги Георгиев: Кметът Терзиев назначава директор, уволнен от Фандъкова заради смъртен случай

"37 минути след началото на заседанието, вие сте се сетили да отговаряте на изказване на Васил Терзиев", коментира Стефанова. В отговор бившият председател на СОС Георги Георгиев обяви, че е възмутен от начина, по който Грети Стефанова води заседанието. По думите му вземането на думата и отнемане на възможността за реплики връща спомените за "най-мракобесните времена" в историята ни.

От своя страна Стефанова отвърна, че по времето на председателстването на Георгиев той е бил за награда Оскар по отношение на отнемането на думата на изказващи се.

 

Иначе в началото на заседанието кметът Васил Терзиев запозна общинските съветници с четиримата нови назначени зам.-кметове на Столична община. Това са Надежда Бачева, Надежда Бобчева, Никола Барбутов и Яна Генова.

Още: Цели 60 пъти повече сигнали за паднали дървета и клони в София за ноември (ВИДЕО)

"Разчитам на вашите идеи и подкрепа как да подобрим план-сметката за почистване на столицата. Важно е всеки един да бъде активен по темата", каза Терзиев пред столичните съветници. Той подчерта, че са постъпили 2351 сигнала за паднали дървета и клони в София. За цялата 2022 г. спешните обаждания са общо 527, а само за ноември са 38. Работата на аварийните екипи на терен продължават денонощно, увери кметът Терзиев.

Припомняме ви, че днес предстои и третият опит на столичните съветници да изберат председател. При предишните две заседания нито един от издигнатите кандидати не получи подкрепа от нужните най-малко 31 съветници. На първото заседание преди две седмици бяха издигнати четирима кандидати, като всеки беше подкрепен само от групата си в общинския съвет. Стигна се до балотаж между Борис Бонев и Диана Тонова, за които отново гласуваха само от техните групи - ПП-ДБ-СС и БСП. Ситуацията се повтори и на второто заседание. 

Заради резултата кметът Васил Терзиев неколкократно инициира разговори с всички политически сили в съвета, но те постигнаха колебливи успехи и така и не се намери съгласие около кандидатурата на Борис Бонев. Постигнати бяха договорки само за подкрепа по политики. 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес