Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Моедас за "София Тех Парк": Това, което виждам тук, е фантастично

08 октомври 2015, 13:40 часа • 7787 прочитания

Европейският комисар за науката, изследванията и иновациите Карлос Моедас оцени високо изграждането на "София Тех Парк", за което България усвоява 50 милиона евро по ОП  "Конкурентноспособност". Моедас инспектира строителната площадка в присъствието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на образованието Тодор Танев.

"Надявам се, че мога да помогна, но това, което виждам тук, е фантастично. Поздравления за "София Тех Парк". Този център е пример, който показва връзката между познанието и това познание може да бъде превърнато в продукт, защото това наистина е нещо, което липсва в Европа", каза Моедас, цитиран от БНР.

В ресора на Моедас попадат приоритети, сред които укрепване на позициите на ЕС в областта на науката, засилване на промишлените иновации, отговор на основни предизвикателства в социалната сфера, сред които са развитие на устойчивия транспорт, възобновяемата енергия, инвестиции в ключови технологични сфери и пр.

Снимка: БГНЕС

Ключов ангажимент от визитата му се явява посещението на терена на израждащия се Научно-технологичен парк в София. Той определи Научно-технологичния парк (НТП) като „фантастично начинание“ и допълни, че проекти от мащаба на НТП ще имат ключова роля в доразвиването на партньорските отношения на България с други страни, които могат да прераснат в успешни по-нататъшни икономически сътрудничества помежду им.

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев каза, че екипът му работи над реализирането на т.нар. Иновативна стратегия за интелигентна специализация, в която място ще намерят конкретни мерки за развитието на информационните технологии, био технологиите, фармацията и машиностроенето. Той изрази задоволство от факта, че приоритетите на настоящото правителство изцяло съвпадат с тези на Европейския съюз.

"Ние имаме стратегия за интелигентна специализация, която е определила най-перспективните сектори за България, разбира се, тя, картината е динамична, могат да се сменят. Акцентите естествено са информационни технологии, но също биотехнологията, фармацията. Да не забравяме и сектори като машиностроене и електроника", каза Дончев.

Снимка: БГНЕС

Проф. Танев използва случая, за да подчертае честта, която комисар Моедас оказва на българското правителство с визитата си. Той изтъкна факта, че кабинетът на Министерството на образованието и науката е едва вторият, който е поискал да европеидизира правилата за субсидиране на научните изследвания след Испания. Оценявайки високо това желание, комисар Моедас е приел поканата им лично да обсъдят необходимите мерки. Проф. Танев допълни, че за него Научно-технологичният парк е идеалната възможност приложните и фундаментални изследвания да „прекратят“ борбата именно там.

Като част от програмата му, комисарят ще вземе участие в конференция, съсредоточена върху ползите от новия механизъм за подкрепа в областта на политиките, който подпомага държавите членки в реформирането на политиките им в областта на научните изследвания и иновациите. Именно България е първата страна, която взе решение да използва механизма за подпомагане, част от програмата на ЕС за изследвания и иновации “Хоризонт 2020“.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес