Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лоша инфраструктура изкара на протест жителите на столичния кв. "Симeоново"

30 септември 2024, 10:52 часа • 268 прочитания

Жители на столичния кв. "Симeоново" се събраха на протест заради лошата инфраструктура, натоварения трафик, както и липсата на канализация. Той се състоя под моста на Околовръстния път с булевард „Симеоновско шосе“.

Какви са проблемите на хората?

"Има решение на нашите проблеми", каза за БТА организаторът на протеста Йордан Филиповски. Той посочи, че има два пробива, които са посипани с натрошен камък и кал. В дъждовно време всичко това се стича на локалното платно, както и на на кръговото кръстовище при "Ринг мол". Филиповски обясни, че от Общината са обещали, че ще бъдат изградени тези два пробива, но това не се случва вече две години.

ОЩЕ: СО категорични: За републиканската пътна мрежа на територията на София не е необходима винетка

"Хората използват тези пътища с риск да си счупят колите, получават се големи задръствания и никой не реагира", каза Филиповски. По думите му, кв. "Симеоново" има много други проблеми, нищо не е пипнато последните години.

"В целия район има огромно строителство, има голям частен интерес, но има една Община, която е на светлинни години след събитията", коментира той. Попитан дали поддържат добра комуникация с районната администрация, организаторът обясни, че нямат никаква комуникация. Филиповски каза, че е писал на Общината за пет-шест основни проблема на района, но вече почти два месеца няма отговор. Той добави, че именно това е причината за организирането на днешния протест.

"Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, продължаваме да протестираме", заяви Йордан Филиповски.  

Какво прави управата?

Заместник-кметът на район "Витоша" Зарко Клинков обясни, че районната администрация е участвала в проект към Министерството на регионалното развитие и благоустройство за финансиране на общини. "Първият проект, който ще финансират, е за три пробива от кв. "Симеоново" към Околовръстния път - на улиците "Шумако", "86-та" и 82-ра" към кръговото на "Ринг мол", обясни заместник-кметът.

По думите му, договорът с министерството е разписан още през август, като процедурата вече е започнала. "В момента има обявена обществена поръчка за изпълнение на тези три пробива, в рамките на година да бъдат възложени, и ако всичко е наред, през пролетта на следващата година всичко трябва да е завършено", обясни Клинков. Заместник-кметът посочи, че проектът за пробивите се е забавил административно на държавно ниво. "Честата смяна на хора повлия на работата, но в момента нещата са в наши ръце и сме ги задействали с максимална сила", добави още той.

На въпрос за изграждането на канализацията в района, заместник-кметът обясни, че тя ще бъде изградена в края на годината. "Бих казал, че символично е започнала, защото през лятото имаше ремонтни дейности по бул. "Симеоновско шосе", където се подменяше част от колектора, така че да стане с необходимата големина, за да може да поеме необходимото натоварване", обясни Зарко Клинков. Очакванията му са до края на годината да започне изграждане на цялостната канализация в кв. "Симеоново", което ще включва и подмяната на водопровода.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес