Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се точат парите на София: Общинско дружество и районен инспекторат в комбина, разкри АКФ (ВИДЕО)

14 август 2024, 09:38 часа • 2834 прочитания

Бюджетът на Столична община се източва с по около 5000 лева на ден заради схема на общинското дружество "Софинвест" и Районният инспекторат в Панчарево, твърди Антикорупционният фонд (АКФ) в свое разследване.

То е част втора от по-голямо разследване, посветено на незаконни практики в системата за управление на отпадъци в София. В част първа АКФ разказа за нелегална паралелна система за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси, създала повече от 240 нерегламентирани сметища на територията на Столична община: Схема за незаконно изхвърляне на строителни отпадъци в София: Изскачат любопитни имена и числа (ВИДЕО).

В част втора, озаглавена „Едрогабаритни схеми“, се представят данни за злоупотреби със системата за извозване на едрогабаритни отпадъци.

Двойно източване на бюджета

В София събирането на тези отпадъци - например стари мебели и санитарен фаянс - е възложено на частни дружества, обяснява София Желева от правния екип на АКФ. Тези дружества събират отпадъците от улиците на града по маршрутите, заявени от районните инспекторати, и ги извозват до общинското депо "Враждебна", а Столична община заплаща за услугата.

АКФ твърди, че разполага с данни за фалшификации, при които строителни отпадъци и земни маси се депонират в депото, но се регистрират като едрогабаритен отпадък. Така Столична община се източва два пъти – един път, като за депонирането на строителен отпадък фирмите не заплащат дължимата такса, и втори път, като същият този отпадък се заплаща като едрогабаритен от общинския бюджет.

Схемата е разкрита от новото ръководство на Столичен инспекторат - начело с инж. Николай Неделков. Той бе назначен от кмета Васил Терзиев през есента на 2023 г., след като предишният директор Ивайло Иванов беше освободен по взаимно съгласие вследствие на резултата от местните избори и смяната на властта. Ивайло Иванов преди това бе главен секретар на МВР и стана печално известен с полицейското насилие срещу протестиращи по време на антиправителствените демонстрации през 2020 г., насочени към кабинета "Борисов 3" и тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

Още: Майката на Делян Добрев и "павилионът сграда": ВАС ще умува по странно съдебно решение

Ролята на Районен инспекторат "Панчарево"

Сега новото ръководство на Столичния инспекторат констатира значително завишените стойности на кантарните бележки, които ежедневно се предоставят от Районен инспекторат „Панчарево“. Бележките се издават от депо „Враждебна“ и показват тонажите едрогабаритен отпадък, превозени с всеки курс. Теглото на камион, превозващ едрогабаритен отпадък, е между 1,5 и 5 тона. Камионите, пренасящи земни маси и строителни отпадъци, обичайно тежат около 10 тона.

Инж. Николай Неделков разпорежда проверка на място, в хода на която се установява, че в рамките на два дни от 28 камиона, които следва да пренасят едрогабаритен отпадък, 11 са натоварени със земни маси. Също така става ясно, че превозни средства за събиране на едрогабаритни отпадъци са се движели по предварително указаните маршрути (локациите се определят чрез заявки, изготвени от началниците на районните инспекторати), но без да спират.

Събирането на едрогабаритния отпадък в район „Панчарево“ е възложено от Столичната община на Консорциум „Титан София Изток 1“ ДЗЗД. От АКФ са ги потърсили за коментар, но до момента такъв не е постъпил.

Според инж. Неделков само от злоупотребите в район „Панчарево“ щетите за общинския бюджет възлизат на около 5000 лв. на ден, а подмяната на едрогабаритния отпадък със строителен е възможна единствено с подкрепата на началниците на районните инспекторати.

Още: "Работи се ден за ден": Андрей Янкулов от АКФ с унищожителна критика за МВР

Върнат шеф на инспектората и схемите продължават

Ръководител на районния инспекторат в Панчарево е Илиян Савов. Преместването на Савов е една от първите стъпки, които инж. Неделков предприема, след като застава начело на Столичния инспекторат. Веднага след смяната започват настоятелни оплаквания от кметовете в район „Панчарево“ за това, че новият началник не се справя, а Илиян Савов трябва да бъде върнат на поста. След връщането на Савов на поста обаче нарушенията продължават. В резултат на проведени допълнителни проверки и щателен контрол, към момента злоупотребите са ограничени, казват от АКФ. Савов не е коментирал.

Кмет на район "Панчарево" е Евгения Алексиева, която е бивш депутат от ГЕРБ в няколко парламента.

"Софинвест" осигурява протекция?

По всичко личи, че протекция за схемата е имало и на депо „Враждебна“, което е оборудвано с камери на входа и изхода на кантара. Служителите му осъществяват контрол върху всички влизащи и излизащи камиони. Оператор на депото е общинското дружество „Софинвест“. От 2013 г. до края на юли тази година то се управлява от инж. Чавдар Гигов.

"Софинвест" е едно от общинските дружества, в които опозицията в Столичния общински съвет направи "чистка", както я наричат от ПП-ДБ-СС: Чистката е факт: СОС смени ръководствата на шест общински дружества. Оспорваните от Васил Терзиев нови шефове вече бяха вписани в Търговския регистър в началото на август - единствено промяна няма в борда на "Метрополитен".

„Невъзможно е един камион, регистриран да превозва едрогабаритен отпадък, да влезе в депото, натоварен със строителни отпадъци и земни маси, и това да остане незабелязано от служителите и камерите на „Софинвест“, каза София Желева от АКФ.

Още: И след Гешев прокуратурата си затваря очите за корупция: Числа и факти от АКФ

Още една притеснителна практика

Столичният инспекторат се натъква и на трета, също толкова притеснителна практика. В депо „Враждебна“ влизат празни камиони, които излизат натоварени с едрогабаритен отпадък и се отправят в неизвестна посока.

„Фактът, че един камион влиза пълен във „Враждебна“ и излиза празен, е напълно нормален. Но фактът, че един камион влиза празен, изкарва едрогабаритен отпадък и го кара незнайно къде, вече е притеснителен“, коментира инж. Неделков, според когото има вероятност изнесените едрогабаритни отпадъци да се пренасят до депо извън територията на София. По този начин се генерират допълнителни приходи за замесените фирми, т.е. пред две различни общини се декларира за плащане събирането на един и същ отпадък, съмнява се той.

„Предвид установените от ръководството на Столичния инспекторат нарушения, възниква въпросът доколко изобщо „Софинвест“ ЕАД извършва контрол върху това, което се случва на техните площадки“, коментира София Желева.

Инж. Чавдар Гигов, смененият шеф на "Софинвест", в телефонен разговор с АКФ заявява, че контролът на входа и изхода на депото се осъществява едновременно чрез камери и физически - от служители, както и че всички влизащи камиони са предварително регистрирани. Според Гигов едрогабаритни отпадъци се изнасят от депо „Враждебна“ към депо "Костинброд" по силата на сключен между „Софинвест“ ЕАД и „Костинброд Еко“ АД договор. Тази информация до момента не е потвърдена категорично от „Костинброд Еко“.

„Дори и такъв договор действително да съществува, изпълнението му би било в разрез с условията на издадените на двете депа комплексни разрешителни за третиране на отпадъци. И двете депа имат разрешение и задължение да третират събраните от съответните общини отпадъци, включително едрогабаритни отпадъци. По закон тази дейност не може да се превъзлага“, коментират от АКФ.

И от актуалното ръководство на „Софинвест“ ЕАД до момента липсва коментар.

Според директора на АКФ Бойко Станкушев - по всичко личи, че се касае за "добре организирана и отдавна действаща незаконна схема, най-вероятно покровителствана от общинското дружество „Софинвест“ ЕАД".

„Призоваваме Столичния общински съвет да упражни функциите си на принципал на „Софинвест“ и да гарантира, че новото ръководство, макар избрано в спорна процедура и без гаранции за прозрачност, ще предприеме категорични действия за преодоляване на незаконните практики, за които разказахме“, казва Станкушев. „Продължаваме да настояваме за действия от страна на МВР и прокуратурата, чрез които да се установят извършителите и покровителите на евентуални престъпления".

Още: КПКОНПИ има запори за милиарди, твърди Антикорупционният фонд

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес