Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Граждани готвят протест заради сеч на дървета по "Графа"

10 юли 2018, 08:00 часа • 1634 прочитания

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" в София тече вече два месеца, но обещанията, които са направени по отношение на запазване на съществуващата дървесна растителност, далеч не се спазват. Част от дърветата са отсечени, някои са повредени от строителните машини и немарливото отношение на работниците, други в момента са с оголени корени и има опасност да изсъхнат. Това се казва в писмо до медиите на новосъздадената гражданска инициатива "Зелени улици".

Хората зад нея обявиха, че започват подписка с искане за прекратяване на нараняването и сечта на здрави дървета, засаждане на нови фиданки на мястото на унищожените дървета, а инвестиционният проект за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" да стане обществено достояние.

Членовете на инициативата са категорични, че ако от "Московска" 33 не изпълнят исканията им, ще организират протест срещу сечта на дърветата на емблематичната улица, а ако и той не уплаши чиновниците, са готови да търсят съдебна отговорност за това.

"През последните седмици са събрани голям брой снимки, доказващи безогледното унищожаване на зеленото богатство на София. Този снимков материал е категоричен знак, че общината е силно зависима от строителните фирми – проектът явно е направен за тяхно удобство, а не в интерес на София", се казва в позицията на организацията.

От гражданска инициатива "Зелени улици" смятат, че строителните работи се извършват некомпетентно и некачествено. От нея уточняват, че в сряда организират пресконференция по проблема, на която ще представят доказателства за твърденията си. На нея ще присъстват също представители на местна организация "Средец" на ПП "Зелените" и Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес