Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как ще се казват новите станции от разширението на метрото

27 август 2024, 11:25 часа • 1526 прочитания

Комисията по транспорт към Столичният общински съвет взе решение как да бъдат именувани новите станции от разширението на метрото, съобщиха от Столична община.

Шестте спирки на метрото през кв. “Слатина“ ще се наричат -  „Ситняково“, „Гео Милев“, „Слатина“, „Шипченски проход“, „Арена София“ и „Тракия“. Това е участъкът от 6 км – ул. “Шипка“, кв. “Гео Милев“, кв. “Слатина“, зала „Арена София“, бул. “Цариградско шосе“, който в момента се строи и се предвижда да бъде завършен през 2027 г.

ОЩЕ: Осем влака за 140 млн. лв. купува столичното метро

Как са избрани имената?

Имената са подбрани с цел да бъде създаден ясен ориентир къде се намират метростанциите и кои квартали обслужват.

Наименованието „Тракия“ е избрано във връзка с разположението на метростацията на бул. “Цариградско шосе“, който води към автомагистралата със същото име. Същевременно по идея на „Метрополитен“ заедно със Съюза на тракийските дружества в България ще започне подготовка на архитектурни пана, които да се разположат на станцията.

Последната метростанция от разширението на Линия 3 по бул. “Владимир Вазов“ ще се нарича „Хемус“ на името на автомагистралата в тази посока. Другите две от общо трите станции са: „Ген. Владимир Вазов“ и „Стадион Георги Аспарухов“.

ОЩЕ: Строежът на метрото затваря част от локалното на бул. "Цариградско шосе"

Подобно е и решението за планираните за строителство станции при бъдещото разширението в „Люлин“. Тук ще се изградят две спирки на метрото и те ще носят имената “Царица Йоанна“ и „Струма“. За разширението на Линия 1 след метростанция „Люлин” в посока западната дъга на "Околовръстния път" се провежда процедура за избор на изпълнител.

Станцията, която се изгражда в кв. “Обеля“, ще се нарича „Панчо Владигеров“ на едноименния булевард в район „Връбница“.

Докладът с предложенията за наименование на метростанциите е внесен от общински съветници и предстои да бъде гласуван на заседание на Столичния общински съвет.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес