Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийната система няма да издържи, ако “Топлофикация София“ спре: Мнение на Георги Кадиев

04 октомври 2024, 16:00 часа • 419 прочитания

"Много е важно "Топлофикация София" да продължи да работи, защото ако спре, енергийната система няма да издържи. Дружеството има около 440 хиляди абоната". Това каза по БНР Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите, бил е и в ръководството на дружеството през

Още: Заради дълг към "Булгаргаз": Запорираха сметките и на "Топлофикация София"2009 г.

Само една сметка е запорирана

Няма риск клиентите на "Топлофикация София" да останат без парно и топла вода в навечерието на отоплителния сезон, въпреки запора, наложен от държавната компания "Булгаргаз" на общинското дружество. Запорирана е само една от сметките, съобщи кметът на столицата Васил Терзиев.

Още: Мартин Владимиров: Ситуацията с „Топлофикация София“ е много тежка

"Когато аз бях в "Топлофикация", дългът беше около 250 млн. лева, сега вече е 1,6 млрд. лева. Всичко това е на гърба на "Булгаргаз". Те постоянно плашат с блокиране на сметки. Сега са решили да блокират само една, което е абсолютно безсмислено. А още по-безсмислено стана, когато веднага след това излезе министърът на енергетиката и каза, че няма начин парното да спре. Такива плашещи действия са безсмислени, ако не ги подкрепят всички.

Дружеството не се управлява като бизнес

Проблемът на "Топлофикация" е огромен, защото няма как да се съкращават разходи. Около 90% от тях са за газ и само 10% са за заплати, инвестиции и всичко останало. Дружеството не се управлява като бизнес, а като социално предприятие. КЕВР определя цена, която е изкуствено занижена и то трупа загуби от частта "топлоснабдяване", може да печели само от частта "енергоснабдяване".

Предприятието търпи удари от всички възможни посоки – и от висока цена на газ, и от липса на допълнителни източници на приходи. Става все по-лошо. Единственото в негова полза е, че нито един политик не би си позволил да затвори "Топлофикация София".

Още: "Засега няма риск за отоплителния сезон": Терзиев за запорираните сметки на "Топлофикация" (ВИДЕО)

Да не се приватизира

Идеята да се намери стратегически инвеститор, който да управлява ефективно и да оздрави дружеството, не е загубена, но за мен е грешна, обясни Кадиев.

"Дружеството трябва да бъде общинско, в краен случай държавно, но не частно. Може би трябва да се търси външен мениджмънт, който да спре кражбите и корупцията.

Още: "Топлофикация-София" готова да пусне парното

Целият казус никак няма да е лесен, докато "Топлофикация София" не започне да печели пари. Трябва да има повече бизнес мислене".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес