Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦГМ отрече да е ощетен и да губи дела за скоби

21 август 2024, 11:41 часа • 652 прочитания

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) отрече твърденията на Института за пътна безопасност (ИПБ), че използва „външна адвокатска кантора“ по дела за принудително поставяне на скоби и че губи по 6000 лв. в съда.

ОЩЕ: 30 лв. глоба за скоба от ЦГМ стават 6000 лв. в съда: Опасения и критики

„От 2006 г. до момента всички подобни дела се водят от един адвокат с над 18-годишна тясно специализирана практика в областта на паркирането, участващ в изготвянето и съгласуването на всички предложения за изменения в нормативните текстове на местно ниво, касаещи паркирането в столицата“, се казва в позиция на ЦГМ.

От ЦГМ обясняват, че делата се водят по инициатива на недоволни водачи, които сами запояват съдебното производство, наемат адвокати, на които заплащат съответния хонорар и са наясно с последиците от воденето на делото и евентуалното загубване на делото.

„Броят на спечелените дела от недоволни водачи е минимален, за сметка на спечелените от ЦГМ“, хвалят се от дружеството.

ОЩЕ: Внимание: Центърът за градска мобилност предупреди за измама с безплатни карти

Относно заплащането на адвокати, от ЦГМ заявяват, че то се извършва по Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения. „Направените разноски се възстановяват незабавно, тъй като голяма част от изгубилите делата граждани заплащат доброволно разноските, за които са осъдени, а в останалите случаи са заведени изпълнителни дела, по които се събират сумите. В тази връзка ЦГМ не е ощетено по никакъв начин от водените дела, а напротив, стотиците спечени през последните над 16 години“, добавят от дружеството.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес