Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близки до Румен Петков спечелиха договор за милиони за охрана на обекти на "Софийска вода"

19 ноември 2019, 14:55 часа
Реклама

Договор на стойност 21,960 млн. лв. с ДДС подписа "Софийска вода" АД за охрана на обектите си с фирма "АС Скорпио" ООД.

Процедурата, чрез която е станал изборът, е договаряне с предварителна покана за участие по квалификационна система. "Софийска вода" е секторен възложител, тъй като извършва дейност във водоснабдяването и разходва средства, получени в резултат на предоставена от фирмата обществена услуга, изрично посочена в Закона за обществените поръчки.

Спечелилата търга фирма е собственост на Васка Пенкова – съпруга на Камен Пенков, бивш зам.-министър на вътрешните работи в тройната коалиция по времето на Румен Петков. За подизпълнител, който поема 20% от дейностите по поръчката, тя е наела "Професионална защита – Електроник" ООД, с управител Валери Замфиров.

Покани за участие в процедурата са били изпратени до "Елитком 95" ЕАД и до "АС Скорпио". Офертите на двамата конкуренти били изрядни, но втората е предложила малко по-ниска цена. Именно заради това е класирана на първо място и с нея е подписан договорът, който е с 5-годишен срок на изпълнение.

Обект на поръчката са 93 обекта, които ще се охраняват със сигнално охранителна техника и автопатрули. 20 от обектите са с 24-часова физическа охрана (стационарен пост). 14 обекта ще се охраняват с пеши обход, един е с дневен стационарен пост, един – за охрана на мобилен център за обслужване на клиенти, и един – с нощен стационарен пост в работни дни и денонощен в почивни и празнични.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес