Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Безплатен паркинг за привилегировани": ПП-ДБ-СС обвини Фандъкова, ГЕРБ видя предизборна димка

03 юни 2024, 12:47 часа

Общинските съветници от „Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“ обвиниха бившия столичен кмет Йорданка Фандъкова, че е издавала всяка година по своя преценка "стотици карти за безплатно паркиране“ в синя и зелена зона. Те били издавани на хора, които според общинската наредба нямали право на това, твърдят от ПП-ДБ-СС.

Реклама

В своя позиция обаче ГЕРБ-София нарече твърденията „манипулация“ и „очерняща кампания“ в дните преди изборите 2 в 1 на 9 юни.

Още: Рушащи се тавани и миризма на урина посрещат пътниците на Централна жп гара (ВИДЕО)

Какво твърдят ПП-ДБ-СС?

Без да представят конкретика, общинските съветници от ПП-ДБ-СС заявиха, че щетата върху бюджета била около 500 000 лева на година. Данните са предоставени от Центъра за градска мобилност за периода 2019-2023 г., като за миналата година безплатните карти са били над 130, на които стои личният подпис на бившия кмет, казват от групата.

От ЦГМ са заявили, че списъкът на Фандъкова пристигал при тях от кабинета на зам.-кмета по транспорта с резолюция за незабавно изпълнение. Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров обяви това като услуга "Паркирай безплатно за привилегировани хора".

По думите му - в списъка, изготвян със заповед на кмета, липсват каквито и да е данни за ползвателите на безплатните карти. А това означавало, че те могат да се ползват и от членове на техните семейства. Няколко карти са издадени на шефове на КТ "Подкрепа", твърди Петров.

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев съобщи, че действащият кмет Васил Терзиев е прекратил практиката с безплатните карти. От "Спаси София" питат дали Фандъкова е раздавала пропуски за платените зони на политолози и социолози, близки до ГЕРБ, на журналисти и бизнесмени (вижте твърденията им тук).

Още: Сдружение дава пилотен проект за подземни паркинги в ж.к. „Стрелбище“

Отговорът на ГЕРБ

"Издаването на карти за паркиране в синя и зелена зона без регистрационни номера се прави по искане на Държавна агенция „Технически операции“ във връзка с тяхната дейност. На същото основание през месец май тази година кметът Васил Терзиев е одобрил издаването на 18 карти без регистрационни номера", отвърнаха от ГЕРБ-София.

Издаването на 6 броя карти за паркиране на адрес ул. „Ангел Кънчев“ №6 е въз основа на искане от кмета на район „Средец“ (в годините г-жа Мария Ачкова и г-н Трайчо Трайков). Искането е въз основа на договор, сключен от район „Средец“, съгласно който етажната собственост на ул. „Ангел Кънчев“ №6 осигурява 200 кв. дворно място за площадка за игра към детска градина №12 срещу получаването на 6 карти за паркиране за конкретни автомобили, посочени с регистрационни номера, гласи информацията на ГЕРБ.

"Манипулирана информация, която беше представена днес от общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София, е очевиден опит за очерняща кампания в дните преди предстоящите избори. Това е поредният случай, в който чрез спекулации и лъжи управляващите от ПП-ДБ-Спаси София се опитват да скрият провала си в организацията на движение и паркиране в центъра на София", твърдят от ГЕРБ-София, като добавят снимки на документите.

Още: Съдът каза "не" на новото движение и паркиране при НДК и центъра на София

Снимки: ГЕРБ-София

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес