Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арх. Здравков за имотите на Гайтански: Няма избирателност в премахването на незаконни постройки

03 април 2024, 15:59 часа • 1966 прочитания

Бумът на строителството следва икономическа логика и не е обвързан с действително увеличение на населението като номинална стойност.

Това каза пред БНР арх. Здравко Здравков и добави, че според последните преброявания за пръв път София намалява като население. Той обясни още, че тази икономическа логик, която се следва, е провокирана най-вече от фалита на КТБ през 2015 г.:

"Българинът по традиция обича да спестява своите средства в недвижими имоти. Това провокира огромен интерес, особено към имотите в София", каза той.

Още: Васил Терзиев дари две заплати за строеж на църква и лечението на студентка

Арх. Здравков изтъкна, че с инвестирането на Столичната община в изграждането на метрото се повишава интересът към кварталите, които са свързани с тази нова транспортна инфраструктура:

"С развитието на метростанциите те се превръщат в доста сериозен обект на инвестиции на развитие на кварталите, разположени около тях".

По думите му инвестициите следват изграждането на метрото и развитието на публичната инфраструктура.

Съборените имоти на Гайтански

Във връзка със започналото принудително събаряне на три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство "Искър", построени от фирма, която е свързана с бизнесмена Румен Гайтански, главният архитект на София зави:

"Задачата е не да се покажат мускули към този инвеститор, а да се покаже последователност в действията, така че да може да е ясно, че никой няма да получи амнистия и ще има нулева търпимост към незаконното строителство".

Още: Гайтански предложи сделка на Столична община: Къпалня "Мария Луиза" в замяна на 24 имота

Арх. Здравков подчерта, че няма кампанийност и избирателност в премахването на незаконните постройки в София.

МОЧА

"С решение на Общинския съвет съм задължен да организирам и проведа архитектурен конкурс за Княжеската градина. В момента очакваме подготовката на задание, което да предложим за обществено обсъждане, което да даде ясна концепция по отношение на бъдещия Подробен устройствен план на тази важна част в града. Фокусът към Паметника на съветската армия измества основния фокус към тази градинка, защото там има два частни имота. Основният въпрос е как Общината да придобие обратно тази собственост", каза още арх. Здравков по повод премахнатия монумент на окупатора.

Още: Кабинетът си отпусна още пари за опазване на фигурите от МОЧА

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес