Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

21 двойки ще получат финансиране по донорската инвитро програма на Столична община

10 юли 2024, 11:17 часа • 2156 прочитания

21 двойки бяха одобрени за финансиране на инвитро процедури с донорски яйцеклетки по Програмата "Инвитро" на Столична община (СО). Това се посочва на интернет страницата на общината.  

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Кандидати

Кандидатствалите двойки са били 28. 

Още: Община Елин Пелин приема заявления за подкрепа за инвитро процедури на двойки с репродуктивни проблеми

Решението за одобрените двойки е взето на последното заседание на специалния Програмен съвет, разглеждащ документите на кандидатствалите двойки, уточняват от СО.  

Родените

В Съвета участват акушер-гинеколози от двете общински Акушеро-гинекологични болници "Св. София" и "Шейново", общински съветници от различните политически групи, представители на дирекциите "Здравеопазване" и "Финанси", на отдел "Правна координация" на Столична община, поясняват от СО.  През първата половина на годината благодарение на общинската донорска инвитро програма са се родили седем деца, от които четири момичета и три момчета, припомнят от Общината. От откриването на „Инвитро“ програмата в края на 2015 г. досега родените бебета са общо 53. 

Общо 100 000 лв. са предвидени тази година в бюджета на СО за финансиране на инвитро процедури с донорски яйцеклетки, посочват още от Общината. 

Още: Роди се 51-то бебе по ин витро програмата на Столична община

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес