Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради Скопие: Отложиха заседанието на българо-македонската историческа комисия

18 септември 2024, 15:34 часа • 524 прочитания

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, се отлага. Новината съобщава БТА, позовавайки се на местните медии.

Комисията трябваше да се събере днес и утре, като вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Северна Македония. 

Това идва на фона на изказването на македонския министър на транспорта, който каза, че нямаме обща истрория. Нещо, под което Северна Македония се е подписала през 2017 г. в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. ОЩЕ: "Напрежението се покачва": Министър на Мицкоски определи българите като "мизерници" и отхвърли общата история

Промените в комисията

Преди седмица на закрито заседание правителството на Северна Македония е променило състава на историческата комисия, като за неин председател е избран историка Ванчо Георгиев, който и по-рано беше член на комисията, но подаде оставка с твърдението за политически натиск върху работата ѝ. Георгиев е и единственият член на новия състав на комисията, чието име е официализирано.

Премиерът на страната Християн Мицкоски потвърди новината за промяната в състава, но поради закрития характер на заседанието на правителството не потвърди имената, които вече бяха публикувани в медиите. Според тях двама от историците, един от които новият председател, вече са били членове на комисията, а от стария състав остава само един историк.

В открито писмо чрез медиите сменените историци заявиха, че комисията се превръща от експертен в политически орган. От своя страна в изявлението си пред медиите Мицкоски заяви, че ще трябва да бъде направена проверка за похарчените до сега пари и за работата на комисията, която според него не е защитавала достатъчно националните интереси.

Според медиите в Северна Македония промени се предвиждат и в състава на историческата комисия, която страната има и с Гърция. ОЩЕ: БСП настоя МВнР да привика македонския посланик заради обидите на македонски министър

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес