Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Закриват фонд "Общинска солидарност" към НСОРБ

22 септември 2021, 17:15 часа • 2988 прочитания

С решение на висшия орган на НСОРБ се закрива фонд „Общинска солидарност”, а натрупаните средства по партидите на общините ще им бъдат възстановени. Това стана ясно по време на 34-тото общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Одобрена бе и програмата за дейността на Сдружението в периода 2021 – 2022 г.

Общото събрание възложи на изпълнителния директор да създаде необходимата организация за изпълнението й и да кандидатства с проекти от името на организацията за привличане на допълнителни финансови ресурси.

 

 

 

 

Фондът „Общинска солидарност“ функционира от 2015 г. Той е финансов инструмент за взаимно подпомагане на общините – нещо като първа помощ при бедствия. Повод за създаването му бяха безпрецедентните по брой, пострадали и щети бедствия през 2013 и 2014 г.

Фондът функционира на доброволен принцип - всяка община може да участва в него по свое желание, след решение на общинския съвет и според възможностите си. Всеки член внася първоначална вноска от минимум 1000 лв., като размерът на редовната годишна вноска е не по-малко от 300 лв.

При възникване на бедствие в рамките на 24 часа всяка община може да получи финансова помощ до стойността на акумулираните от нея вноски във фонда. Исканията за по-голям размер на помощта (до три пъти от собствените вноски) се удовлетворяват до три календарни дни. Получената финансова помощ подлежи на възстановяване до края на следващата година.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес