Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загинали са двамата пилоти, катастрофирали с военнотранспортния самолет (СНИМКИ)

13 септември 2024, 16:05 часа • 5328 прочитания

Загинали са двамата пилоти, които се разбиха с военнотранспортен самолет в авиобаза "Граф Игнатиево". Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Атанас Запрянов по време на брифинг след катастрофа със самолет L–39 ZA.

Кои са загиналите?

Загинали са 51-годишният ген.-майор Петко Димитров и 28-годишният старши лейтенант Венцислав Дункин. По този повод министър-председателят Димитър Главчев и военният министър, които са на мястото на инцидента, изказаха съболезнования на близките на загиналите летци.

"Тъй като летците загинаха при изпълнение на служебния си дълг, ще обявя утре траур във Въоръжените сили. Знамената ще бъдат свалени наполовина", заяви министър Запрянов. Припомняме, че след катастрофата министърът нареди да бъде отменено авиошоуто в Трета авиационна база по повод 20-годишнината от членството ни в НАТО.

По-късно от Министерството на отбраната разпространиха и биографиите на загиналите:

  • Майор Петко Димитров Димитров завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“- гр. Долна Митрополия през 1996 г. , специалност „Летци – щурмани“. На длъжност „Началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52 090-Долна Митрополия" е от 1 декември 2021 г . За безупречно изпълнение на служебните си задължения майор Димитров е награждаван многократно от министъра на отбраната и от командира на ВВС. Майор Петко Димитров е семеен.
  • Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия през 2020 г., специалност „Летец пилот“. На длъжността „Младши експерт III степен в служба „Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка“ на отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52090-Долна Митрополия" е от 1 януари 2023 г. Старши лейтенант Венцислав Дункин е награждаван за професионално изпълнение на задачите от командира на ВВС.

Подробности за инцидента

Припомняме, че за катастрофата съобщи Министерството на отбраната (МО) малко след 13 часа днес. "При изпълнение на тренировъчен полет, свързан с утрешните демонстрации, след полетите на първите групи, е дошъл редът да летят екипажът на L–39 от 12-та база в Долна Митрополия. Излетяли са в 12.17 ч., в 12.30 ч. са катастрофирали и са загинали", каза Запрянов. ОЩЕ: Катастрофа с военнотранспортен самолет у нас (ВИДЕО)

Стана ясно, че загиналите пилоти са извършвали рутинен тренировъчен полет, който е бил планиран много отдавна и за който са се готвили от месеци. Тази задача е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия и днес е трябвало  да бъде изпълнена като генерална репетиция за утрешното мероприятие. Началникът на ВВС ген. Димитър Петров определи двамата пилоти като отлични летци. 

Тече разследване

Министърът уточни, че в Трета авиационна база се намира военна прокуратура и инспекцията за разследване на авиационни произшествия на военната полиция. 

"Самолетът преди полет се проверява. Да, той е реновиран и му е извършен капитало-възстановителен ремонт", каза още Запрянов.

На самолет L-39ZA е извършен ремонт по договор между Министерството на отбраната и AЕРО Vodochody AEROSPACE a.s. Чешка Република и е приет след ремонта през юни 2024 г., уточниха по-късно от Министерство на отбраната. ОЩЕ: Инциденти със самолети в България: Първият е през 1968 г.

Ще има ли оставки?

Началникът на ВВС ген. Димитър Петров отговори на въпрос дали ще има оставки след инцидента. "Загубих един от най-добрите си приятели, мислите ли, че съм малко наказан за това, което се е случило. Какво очаквате от мен?", коментира той.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес