Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

WSJ: Шистовата революция в САЩ може да разбие ОПЕК

28 май 2013, 19:22 часа • 13368 прочитания

Американската шистова революция и енергийният бум вече посяха разногласия между страните-членки на картела ОПЕК, пише "Уолстрийт Джърнъл". Страните не могат да се договорят как да реагират на революцията, която всеки момент ще преобърне световния петролен пазар. Това може да вбие клин между африканските и арабски членки на ОПЕК, предаде БГНЕС.

В петък държавите от ОПЕК ще се съберат във Виена, за да обсъдят, как увеличаването на добива на нефт в САЩ влияе върху пазара като цяло. Най-зависимите от цените на петрола участници вече предлагат да се съкрати добива и доставките, за да се повишат цените, когато започнат да падат. От шистовата революция най-силно страдат африканските държави, например, Алжир и Нигерия, които добиват петрол, който е близък по своето качество до шистовия. Именно те ще почувстват цялата тежест на шистовата революция в САЩ.

В същото време страните от Персийския залив, като например Саудитска Арабия, за момента не виждат подобна опасност. Именно тези държави са единствените в ОПЕК, които могат да съкратят добива, но в петък те едва ли ще предприемат тази стъпка.

Тези разногласия усилват борбата за власт вътре в организацията, която я раздира през последните години. Алжир, Венецуела и Иран, които се нуждаят от по-високи цени на петрола, за да покрият вътрешните си разходи и спада на добива, редовно са в конфликт със страните от Персийския залив начело със Саудитска Арабия, които имат достатъчно финансова сила, за да издържат на един спад на цените.

През 2008 г. членовете на картела успяха да се договорят за свиването на добива с над 4 милиона барела дневно. Сега много от тях не възприемат на сериозно заплахата от шистовата революция и не са готови да действат. Междувременно, добивът в САЩ и Канада ще нарасне с 21% до 2018 г. в сравнение с днешните обеми, сочат оценките на Международната агенция по енергетика.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес