Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втората група евакуирани българи от Ливан се прибраха у дома

01 октомври 2024, 19:25 часа • 355 прочитания

Успешно приключи и вторият евакуационен полет, който екип на Държавния авиационен оператор извърши днес от Бейрут, столицата на Ливан. Правителственият „Еърбъс“ с 80 български граждани на борда кацна на летище София.

Още: Прибират още наши сънародници от Ливан: Авиоотряд 28 вероятно пак ще лети до Бейрут

От Министерството на външните работи призоваха българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната.

С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства. По данни на Министерството на външните работи в Ливан има 400 наши сънародници, но не всички са пожелали евакуация, предаде БТА.

Още: Правителственият "Еърбъс" с евакуираните от Ливан българи кацна в София

Приоритет при евакуацията е даван на семействата с деца и уязвимите групи, съгласно решение на свиканата от премиера Димитър Главчев среща в Министерския съвет, с участието на представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, секретариата на Съвета по сигурността и службите.

Още: Вторият полет за Ливан ще е днес по обяд, 61 души искат да се евакуират (ВИДЕО)

При необходимост от съдействие, българските граждани в Ливанската република, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на следния номер: +961 5 453 658, както и на телефонни номера за неотложни случаи в извънработно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: CONSULAR.BEIRUT@MFA.BG.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес