Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Будинов: 5 септември е резултат от неофициалната съветско-българска политика (ВИДЕО)

11 септември 2024, 17:35 часа • 568 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов е поканил отново Владимир Будинов. Гостът е член на екип, чийто основен обект на изследвания на исторически документи е периодът на Втората световна война от септември 1939 г. до май 1945 г.

Владимир Будинов разказва, че в документите, които неговият екип са изследвали българската държава още от 1919 г., а и след 1934 г. води определено мирна неутрална политика. Вземат решение да започнат издирване на документи от автори и от двата лагера -с комунистически и с антикомунистически убеждения – които да показват, че България е водила агресивна, предизвикателна политика към своите съседи или към другите страни в Европа – СССР, Германия, Великобритания или Франция. Такива документи не са открити, което доказва, че България между двете войни до съветската окупация води определено мирна политика и няма документи доказващи обратното. Още: Владимир Миленски: Време е да говорим за българската отбрана и армия (ВИДЕО)

Втората посока, по която тръгва изследователският екип са българо-съветските взаимоотношения. Но тези взаимоотношения се разделят на две „подплатформи“ – официална и тайна. Официалните дипломатически отношения имат 10 годишна продължителност и датират от 1934 г., когато Царство България признава Съветския съюз. По отношение на неофициалната политика на СССР към България има документи, доказващи че съветските комунисти издържат, организират, ръководят българските комунисти, които се намират в емиграция в москва. „Българските подлоги и предатели, а те са не десетки, те са хиляди бежанци в Съветския съюз, а не емигранти от България, защото знаят какво са направили в България - въстания, метежи, терори, атентати и т.н. Те не са политически емигранти, те нямат такъв статус съгласно международните конвенции, те са бежанци от правосъдието. Без тези бежанци, те са над 3500 човека, Съветският съюз, съветските служби не можеха да организират, те нямаше въобще да обявят война на България. Те разчитаха точно на тях. Благодарение на наличието на този контингент от български комунисти в Съветския съюз се стига до обявяването на тази война.“ Още: Олена Коцева: Ще арестува ли България Путин, ако той дойде на посещение? (ВИДЕО)

„България подписва Тристранния пакт на 1 март 1941 г., но тогава не е имало война, т.е. на тази дата ние не може да сме съюзници, защото нямаме противници. Когато след един месец и половина Германия, Италия и Унгария нападат двете наши съседни държави Югославия и Гърция, България не участва, т.е. в качеството си на съюзник на Германия ние „не изпълняваме съюзническите си отношения.“ След 22 юни 1941 г. Съветският съюз би могъл да прекрати дипломатическите отношения с България като съюзник в Тристранния пакт. „Ако сме съюзници, защо руснаците тогава продължават да поддържат дипломатически отношения с България?“, е изводът на екипа изследователи.

Целият разговор на Васил Данов и Владимир Будинов гледайте във видеото.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес