ВАС е отменил заповедта, с която "Залив Корал" стана защитена зона

4248
ВАС е отменил заповедта, с която "Залив Корал" стана защитена зона
Снимка: Facebook/Atanas Rusev

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил заповед от 7 юли 2022 г. на министъра на околната среда и водите (тогавашния министър - Борислав Сандов), с която той обяви създаването на защитена зона „Залив Корал“.

По-специално - съставът на ВАС е отменил предходно решение на тричленен състав, с което жалбите на две фирми - „Кортекс Трейдинг" АД и „Фантазия 5" ООД, на община Царево и на Национална асоциация „Българско черноморие“ бяха отхвърлени. Това съобщиха от партия "Зелено движение".

Още: Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Докладчик по делото - връзка с "Вълксарай"

Докладчик по делото е Анелия Ананиева, която бе първоначално командирована във ВАС от предходния председател Георги Колев. Тя „печели“ конкурс за титуляр по-малко от година след това, но такива конкурси "масово се печелят от съдии, които вече са командировани във ВАС", казват от партията.

Същата Ананиева е била докладчик и по делото за т. нар. „Вълксарай“ на Румен Гайтански в държавно ловно стопанство "Искър", допълват от "Зелено движение".

"Залив Корал": Какво се забраняваше в защитената зона?

Защитената местност „Залив Корал” бе едва третата морска защитена територия у нас след резерват „Калиакра” (1941 г.) и защитена местност „Пясъчна банка Кокетрайс” (2001 г.). В границите на 1320 декара трябваше се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите вида китоподобни.

Още: "Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

В границата на защитената местност се забранява:

  • навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март;
  • интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури;
  • използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;
  • изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата;
  • изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации; изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

Защо две фирми оспорваха?

Оспорващите „Кортекс Трейдинг“ АД и „Фантазия 5“ ООД обосновават правен интерес с извършвана туристическа дейност в региона на територия, граничеща със защитената местност, обуславяща непосредствено засягане от въведените забрани, с които ще се влоши качеството на предлаганите ваканционни услуги.

„Фантазия 5” е наемател на плажа „Къмпинг юг”, а „Кортекс трейдинг” е собственик на хотел „Морско конче” в "Къмпинг юг”. И двете фирми са представлявани от адвокатско дружество „Бакалова и Дамянов“ на адв. Валентина Бакалова.

Снимка: Борислав Сандов, Actualno.com

Още: Окончателно: Не може да се строи на 500 метра от плажовете Иракли, Бяла-Карадере и Корал

Решението на ВАС

„Неразбираемо е ВАС да дописва Административнопроцесуалния кодекс. В неговия член 2 е записано, че Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго“, коментира съпредседателят на "Зелено движение" Тома Белев.

За обявяването на защитените територии има специален ред в Закона за защитените територии и той е спазен.

Още: Борислав Сандов: Корал, Карадере и Пашадере вече са по-защитени от комерсиализацията

Въпреки това петимата членове на ВАС – Таня Вачева, Илиана Славовска, Анелия Ананиева, Юлия Тодорова и Станимир Христов, решават че „според настоящия състав, независимо от това, че предвиденото в чл. 33 и сл. ЗЗТ производство е особено, то това не изключва приложението на общите правила, регламентирани в АПК за издаване на общ административен акт, доколкото няма специална уредба в ЗЗТ“.

„Да искаш от закон, приет през 1998 г., да има разпоредби, уреждащи връзки с кодекс, приет през 2006 г., е нелогично. Ако съдът счита, че има проблем в прилагането на двата закона, е длъжен да поиска тълкувателно решение на колегията на ВАС, а не да дописва законите“, смята още Тома Белев.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е осъдено да заплати съдебни разходи на жалбоподателите в размер на почти 8000 лева.

Местността “Корал” беше включена в защитена зона още през лятото на 2021 г. от тогавашното служебно правителство заедно с плажовете Карадере, Пашадере и Иракли. Целта на тогавашното решение на Министерския съвет беше „осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране". Решението за защитената акватория бе част от стратегията на екипа в МОСВ за опазване на морските екосистеми и беше по предложение на Сдружение "Да запазим Корал".

Още: Плажовете "Корал", "Карадере" и "Пашадере" вече са част от мрежата "Натура 2020"

Съдът връща преписката на министъра, за да продължи с процедурата спрямо указанията - да включи в преписката като хартиени разпечатки научни данни, известни на цяла Европа (защитената местност е част от защитена зона за природните местообитания от Натура 2000, за която в множество национални и европейски бази данни има публична информация), заповедта на комисията да бъде подписана от министър, не от директор на РИОСВ, и проектозаповедта да бъде поместена на сайта на РИОСВ за срок от 30, а не 14 дни.

"За нас решението на съда е пореден фарс, целящ унищожаването на защитените природни територии заради частни и корпоративни интереси. То доказва колко голяма вреда за обществото нанася нереформираната съдебна система. Считаме, че в българската съдебна система липсват гаранции и предпоставки за ефективен и справедлив съдебен процес", заявява в позицията си "Зелено движение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Първи призив на патриарх Даниил: Да се въведе изучаването на религия в училищата

Най-важните новини за деня: 30 юни 2024 г.

Влиза в сила увеличението на пенсиите: Вижте условията

Прогноза за времето - 1 юли 2024 г. (понеделник)

Изборът на нов патриарх - исторически ден за България (ВИДЕО)

Румен Радев към новия патриарх: Този избор идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество

Словото на Вселенския патриарх Вартоломей: Източноправославната църква не страда от историзма

Седмична прогноза за времето за 1-7 юли 2024 г.

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение

Проф. Павел Павлов: Дядо Даниил трябва да пренесе дълговечната традиция, но и да работи в "окото на медиите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество