Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Мизия треперят идва ли пак наводнение, в Белмекен чистенето върви

11 март 2015, 08:00 часа
Реклама

В Мизия вече има сериозни притеснения, че река Скът отново ще залее града. Един от жителите на града – Цветелин Димитров, казва, че проблемите могат да дойдат от язовирите, особено откъм Враца. В Мизия не е валяло, но във Враца натрупа много сняг, заяви Димитров.

Нищо не се предприема превантивно – коритото на Скът не е почистено, както беше миналата година, така си остана, възмути се Димитров. Няма кого да попитаме от властите – говорим си само помежду си, в града, добави той.

Пред Нова телевизия депутатът от БСП Корнелия Нинова посочи, че вече има доклад от прокуратурата за причината за първото наводнение в Мизия. Заключението е  - скъсване на язовирна стена. Не е ясно обаче чия собственост е въпросният язовир, каза Нинова пред Нова телевизия. И добави какви са другите заключения – липса на незаконна сеч, липса на държавни институции.

Нося стенгорами от Министерския съвет, продължи Нинова и посочи, че още в края на миналата година Бойко Борисов е постановил да се поправи ситуацията до декември. Нищо не е свършено, каза депутатът и припомни думите на Борисов отпреди време: „Свиквайте, българи, ще има бедствия”. Няма единен контролен орган за язовирите, няма спиране на незаконната сеч, няма нов Закон за водите, изброи Нинова. В цяла България има 15 дела заради наводненията – срещу „неизвестен извършител”, заяви депутатът. Има обективни и субективни причини – а субективните са лакомия, корупция, липса на държавност. Обективните са по-силни валежи, подчерта Нинова.

Стана ясно и че автомобилът на Корнелия Нинова е бил изпотрошен. Тя не пожела да потвърди дали това се е случило заради позицията ѝ по отношение на незаконната сеч.

Междувременно положението в Белмекен, откъдето вчера излязоха и снимки на купищата сняг, вече се нормализира. Времето е по-слънчево, но все още хората там не могат да мръднат. Има храна, вода, има и ток, топло е, каза известният ни спортист в областта на моторните спортове Стефан Драганов. Мобилните комуникации също са възстановени.

По думите на Драганов до самата станция остават около 5 километра, но теренът е много труден. Надяваме се до довечера машините да стигнат до нас. Не сме бедстващи – бедствието е, че не можем да си тръгнем, добави той и уточни, че на Белмекен има 40 души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес