Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Чехия също искат оставката на тамошното правителство

14 юни 2013, 18:57 часа • 3560 прочитания

Специализираната полицейска операция, която доведе до масови арести на влиятелни фигури в чешката политика, доведе до искане на опозицията в страната за оставка на премиера Петър Нечас.

След мащабна полицейска операция и арести в държавните институции са повдигнати обвинения срещу седем души, включително началника на премиерската канцелария Яна Нагиова, хора от военното разузнаване и двама бивши депутати от управляващата партия. Те ще отговарят за злоупотреба с власт, неправомерно използване на тайните служби и приемане на нерегламентирани услуги. Случаят е бил поверен на прокуратурата в Оломоуц, Северна Моравия, поради опасения за изтичане на информация от къртици в обвинението в столицата Прага, информира БНТ.

Нагиова е поискала от военното разузнаване да следи съпругата на Петър Нечас - Радка. Преди седмица той обяви, че се развежда. Услугата коства арест и обвинения за бившия и настоящи шеф на службата.

"Госпожа Нагиова е обвинена в организиране на престъпно деяние, злоупотреба с власт и подкуп", заяви Павел Комар, прокурор.

Управлението за борба с организираната престъпност отхвърли твърденията, че някои от заподозрените са успели да избягат в чужбина.

"В хода на операцията са обискирани 31 жилища, както и търговски обекти. Иззети са приблизително 150 милиона крони в брой, което е над 580 хиляди евро и няколко десетки килограма злато", твърди Роберт Шлахта, началник Управление за борба с организираната престъпност.

Арестувани са и бивши депутати от управляващата партия. През ноември те са напуснали парламента точно преди вота на данъчните промени за 2013, на които твърдо се противопоставяли.

"Депутатите са обвинени във вземане на подкуп във връзка с предложени и приети постове във фирми с държавно участие", обясни прокурор Петър Середа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес