Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унищожават дървета по "Граф Игнатиев", бетонирайки ги

14 септември 2018, 10:35 часа
Реклама

Гражданската организация Спаси София разпространи снимки, показващи бетонирането на кореновата система на типичните за улица Граф Игнатиев дървета. Активистите сигнализират, че при бетонирането зелената система не е била защитена и не е осигурено достатъчно място за нормалното живеене на дърветата.

Те се позовават и на мнението на експерти-лесовъди, които заявяват, че "когато не е оформено посадно място (няма почва около дървото) се нарушава газовият обмен и достъпът на вода до кореновата система. Следва влошаване на физиологичното състояние и занижаване на декоративните му качества".

От Спаси София информират, че след получаването на сигнала незабавно са сезирали Столичния инспекторат, който е направил проверка на място. "Но какво от това, ако безвъзвратно загубим тези десетилетни дървета по Графа?" – питат от организацията. Oт организацията разпространиха и снимки от 1960 и 1984г., доказващи, че типичните за улицата дървета са част от градския пейзаж от повече десетилетия. 

Те призовават кмета на София Йорданка Фандъкова "да има повече уважение към историята, визията и естетиката на столицата, защото тази управа е доказала, че не успява да ги съхранява и развива". "Обидно е да наблюдаваме, как общината допуска грешка след грешка и съсипва емблематични градски пространства на София", заяви Гергин Борисов от организацията.

Спаси София се обръща се към зам.-кмета по екология, г-жа Йоана Христова, с настояване за незабавно проверка, санкция към фирмата изпълнител и спешни мерки за съхранение на дърветата.

Това не е единственият сигнал за унищожаване на дървета в рамките на ремонта в центъра на София на стойност 20 млн. лева.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес