Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Той е един от нас": Следователите искат Сарафов за главен прокурор

23 октомври 2024, 13:11 часа • 434 прочитания

Борислав Сарафов е магистрат от кариерата вече близо 30 години – бил е следовател, прокурор, заместник на главния прокурор, директор на Националната следствена служба, която близо 6 години далновидно бе ръководена от него. Той е един от нас, доказал се е като професионалист и човек от системата, преминал всички нива в йерархията. Това пише в позиция на Камарата на следователите в България, изпратена до медиите.

Припомняме, че на 10 октомври пленумът на ВСС издигна кандидатурата на Сарафов за главен прокурор. Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г. "Дребната" подробност е, че действащият ВСС и неговата прокурорска колегия са с отдавна изтекъл мандат. Съставът е същият, който преди това избра Иван Гешев за обвинител №1 на републиката, а после го свали от поста в мига, в който той загуби подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Още: "Омертата в мафиотското семейство": Адв. Екимджиев за избора на Сарафов за главен прокурор

Позицията

Камарата на следователите отхвърлят аргумента за изтеклия мандат на ВСС, посочвайки че самите магистрати не носят никаква вина за това, както и с изтекъл мандат са и други органи в държавата.

В позицията се напомня, че магистрати са избрали своите представители във ВСС още преди 2 години, а Народното събрание бави този избор. Още: Правосъдният министър: Процедурата за избор на главен прокурор трябва да продължи

"Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два органа не е съдебна реформа, промените на парче с оглед нечии интереси също", коментират още от камарата.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес