Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терористи взеха за заложници над 40 души в Мали

16 януари 2013, 19:48 часа • 10263 прочитания

Конфликтът в Мали се пренесе и в Алжир, където тежко въоръжени терористи са нападнали рафинерия на British Petroleum и са взели за заложници 41 западни работници.

Похитителите сами са съобщили за атаката си, като твърдят, че държат в ръцете си седем американци, французи, британци и японци. Има данни и за похитени норвежки граждани, както и за ирландец. Петима от заложниците се намират на територията на петролния комплекс, а другите 36 са на друго място.

Първоначално "Ройтерс" съобщи за един французин и четирима отвлечени японци, като след това промени цифрата на петима французи и един японец.

От централата на BP в Лондон потвърдиха по-късно пред „Скай Нюз” за нападението, уточнявайки, че проверяват информацията за отвлечени британски, норвежки и японски граждани от петролното находище "Аин Аменас" в Алжир.

Според някои слухове един френски гражданин е бил застрелян от терористите, но никой още официално не е потвърдил информацията.

Терористите се представят за членове на "Ал Кайда". Те искат освобождаването на 100 свои съмишленици, които се намират в затвори в Алжир.

На 11 януари Франция започна военна кампания за освобождаване на окупираните от ислямисти северни райони на Мали. Заради нападението ислямистите се заканиха, че ще атакуват всеки френски обект в Африка. Вече осем френски граждани са заложници на екстремистки групи в района на Западна Африка.

Редактор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес