Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съд: Екостикерите на автомобилите трябва да отпаднат

19 юли 2024, 17:19 часа • 3951 прочитания

Върховният административен съд е решил, че екостикерите на автомобилите трябва да отпаднат. Това става ясно от публикация в социалните мрежи на юриста и бивш депутат Петър Славов.

Жалбата е именно по негово искане. Славов се аргументира с липсата на остойностен икономически анализ преди въвеждането на стикерите. ВАС се е произнесъл освен отмяна на стикерите Министерството на транспорта и съобщенията да плати на Славов разходите по делото. 

Стикерите бяха въведени през юли 2021 г. Te позволяват четене и запис на информация от голяма дистанция. Още: Петър Славов за екостикерите: Политиците нехаят, гражданите действаме!

Тогавашният изпълнителен директор на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски заяви, че с тях годишният технически преглед е поскъпнал с 3,30 лева без ДДС. През 2023 г. ръководството на общинската комисия по транспорт в София се обяви срещу премахването на лепенките, тъй като това щяло да блокира въвеждането на нискоемисионна зона в центъра на града, където достъпът на силно замърсяващи коли ще е забранен.

Някои експерти обявиха, че екостикерите са добро решение в посока намаляване на мръсния въздух, предвид започналите наказателни процедури по тази тема от Европейската комисия спрямо България.

Сега обаче хартиеният стикер, който оскъпи техническите прегледи преди време, ще трябва да отпадне. Още: Омбудсманът не иска екостикери, защото ги няма за камиони и автобуси

"Министерство на транспорта, хайде сега да изпълните съдебното решение и да направим нещата с екологичните категории на МПС като хората - с автоматично отчитане от камерите по номера на МПС, с автоматизирано подаване на неизрядните водачи към най-близкия патрул на КАТ и ДАИ за проверка, без лепене на нови тапетни стикери по стъклата на автомобилите, електромобилите, караваните и мотоциклетите", написа Славов след решението.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес