Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свирепите пожари продължават: Къщи и автомобили изгоряха в Хасковско

13 юли 2024, 08:47 часа • 2152 прочитания

Безсънна нощ за хората от няколко села в общините Ивайловград и Тополовград (Хасковска област) заради бушуващите в района пожари.

Областният управител вече обяви частично бедствено положение в общините. В Хисаря и Калояново, Пловдивска област, важи същото.

Още: В Тополовград и Ивайловград също горят пожари, обявиха частично бедствено положение

13 изгорели къщи и 6 автомобила

Най-тежка е ситуацията в селата Срем и Горноселци, където вчера изгоряха общо 13 къщи, няколко селскостопански постройки и 6 автомобила. Засегнати са повече от 15 000 декара, предимно в Тополовградско, съобщи БГНЕС.

На място работи тежка техника. Очаква се днес в борбата със стихията да се включат и два хеликоптера от авиобаза Крумово.

Горещините продължават

За днес е обявен червен код за опасност от пожари в цели 21 области на Северна и Южна България. Оранжев код е обявен за областите в Централна и Източна България. Десетки огнища продължават да бушуват в цялата страна.

Още: Заради вълната от пожари: Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново

Ограничение на движението

Между 13:00 и 21:00 часа днес ще бъде ограничено движението на камиони над 20 тона по пътни участъци в областите Русе, Шумен, Велико Търново, Разград и Силистра заради очакваните високи температури, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Ограничението не се отнася за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

В област Русе ще бъде ограничено движението на тежкотоварни камиони по път I-2 Русе - Разград в участъка от изхода на Русе в посока Бяла при 12-и км до 37-ми км, както и по път I-5 Русе - Велико Търново от изхода на Русе при 6-и до 65-и км. Движението и по път I-5 в участъка от град Бяла в посока Русе до град Русе също ще бъде спряно.

Още: В 21 области: Червен код за опасност от пожари

В област Шумен временно ще бъде ограничено движението в отсечка от автомагистрала „Хемус“ от 311-и км при Буховци до 376-и км при Невша, и по път I-4 Търговище - Шумен, в отсечката Черенча – пътен възел „Белокопитово“ (от 250-и км до 258-и км).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес