Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светият Синод: Да се помолим за огнеборците и за пострадалите от огнената стихия

15 юли 2024, 22:15 часа • 728 прочитания

Светият Синод на БПЦ призова за молитва и подкрепа за огнеборците, полицаите и всички доброволци, които помагат за потушаването на огнената стихия в страната, предаде БГНЕС.

От Синода призоваха и за подкрепа за всички пострадали, загубили своя дом. „Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен зов към Майката Божия – Пресвета Богородица, към света великомъченица Марина и свети пророк Илия, покровител на огнеборците, да се застъпят молитвено за нас“, се казва в съобщение на висшите духовници.

Още: Пламъци до къщите: Евакуират вилната зона край Стара Загора

В момента най-тежко е положението в Стара Загора, където гори борова гора. Пожарът е обхванал района между Стара Загора и Старозагорски минерални бани в близост до вилната зона 7 километър. Заради нарастващата сила на огнената стихия вилната зона беше евакуирана, а общината поиска помощ по въздух. От София обещаха да изпратят два хеликоптера. В потушаването на пожара участват пожарникари от Стара Загора, Казанлък, от горското стопанство и доброволци. Областният управител е обявил частично бедствено положение.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес