Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столична библиотека дигитализира книжовната памет на София

10 септември 2016, 18:30 часа • 483 прочитания

На 14 септември 2016 г. от 13:00 ч. в Столична библиотека ще бъде открит нов модерен Дигитален център – един от най-големите и иновативни в културните институции.

Дигиталният център разполага с три скенера (специализирани за 3D издания и за редки и ценни книги) и мощен сървърен комплекс. Центърът е оборудван със средства по два европейски проекта по мярка 2 "Документиране на културната история" на Програма БГ 08 "Културно наследство и съвременни изкуства".

Модерното оборудване ще позволи на Столична библиотека да създава общи културно-образователни продукти със сродни наши и международни институции - виртуални колекции и експозиции, свързани със значими събития, теми и дати в българската и световна история и култура.

Скенерите ще могат да се ползват от читателите на Столична библиотека.

Всички дигитализирани библиотечни фондове ще са достъпни за потребителите на европейската мрежа за информация и обмен в областта на културното наследство – Европеана.

След приключването на двата проекта Дигиталният център ще продължи да работи по Програма за сканиране на редките и ценни издания на Столична библиотека.

На откриването ще бъде презентирана дигитална платформа „Българската литературна класика - знание за всички“ с 280 хил. дигитални копия - съдържания на ръкописи, книги, на статии от периодични издания за и от 13 български класици - Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Михалаки Георгиев, Пенчо П. Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Димитър Димов, Фани Попова-Мутафова и др.

Платформата е предназначена за ученици, студенти, преподаватели, литературни критици и историци.

Ще бъде представена и документална изложба от фондовете на Столична библиотека, Националния литературен музей и Литературния институт при БАН.

Изложбата може да се разгледа от 14 до 18 септември 2016 г. вкл. в работното време на библиотеката (на 18.09. от 10:00 до 17:00 ч.)

 

 

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес