Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спасени са тримата алпинисти, повлечени от лавина

13 януари 2013, 20:41 часа • 13057 прочитания

Трима алпинисти са пострадали днес от голяма лавина в района на Седемте рилски езера. Пред агенция „Фокус“ Христо Григоров, председател на Българския червен кръст (БЧК), разказа: „Голяма лавина се свлича над Седемте рилски езера и повлича трима алпинисти. Веднага екипи от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК реагираха. В акцията участва хеликоптера, който е предоставен на спасителната служба. Мястото е фиксирано. Поискана е помощ от авиобазата в Крумово. От там е излетял друг хеликоптер и алпинистите са били изведени бързо от лавината. Към 17:15 часа пострадалите са предадени на екипи на Спешна помощ“.

Тримата алпинисти са настанени във Военномедицинска болница. Много големи са шансовете им, каза Христо Григоров.

Инцидентът е станал при изкачването на стена над Седемте рилски езера, която е обледенена и на нея се практикува катерене. Стената е около 150 – 180 метра. Над стената върхът продължава със снежен склон, от който пада лавина и помита тримата катерещи се алпинисти. Те са паднали около 100 метра до подножието на стената, разказа Кирил Русев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК. Един от алпинистите е бил в състояние да се обади на свой приятел, който е подал сигнала в ПСС.

„Моментално вдигнахме екипите от отряда в Дупница, едновременно с това имахме екипи на обучение в центъра на Мальовица, които бяха включени в наземната акция. Ангажирахме хеликоптери, тъй като се касаеше за отдалечено място и пострадали с тежки наранявания. От авиобаза Крумово откликнаха бързо, сформираха екип и заедно с екип на ПСС и лекар взеха пострадалите. Била им е оказана първична помощ. Към 17.15 часа пострадалите са били предадени на екип на Спешна помощ в София. След което са били настанени във ВМА”, каза директорът на ПСС.

Редактор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес