Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

SOS Детските селища - когато грижата надхвърля пределите на селището (СНИМКИ)

23 август 2024, 12:07 часа • 810 прочитания

Имало едно време едно детско селище. То било създадено в Имст, Австрия веднага след Втората световна война. Тогава мъжете били на фронта, много деца останали сираци и една жена била принудена да се грижи за повече малчугани. Така възникнал SOS моделът, при който една SOS майка се грижи за 7, 8 деца в рамките на SOS Детското селище.

В “SOS Детски селища България” вярваме, че нито едно дете не трябва да расте само

Реалността днес

Сега реалността е друга и SOS моделът се е променил. Грижата е извън пределите на детските селища – тя е в градовете, близо до нас. Днес и децата, които имат нужда от грижа, имат родители, но те изпитват затруднения да се грижат за децата си и ангажимент на SOS Детски селища България е да бъдат подкрепени не само децата, но и техните биологични родители, за да не се стига до раздялата между тях.

SOS Детско селище Дрен 

Като естествен отговор на нуждите на обществото детските селища се разширяват извън техните предели и къщите и се превръщат в комплекси от дейности и услуги, свързани с деца и семейства. Това е и съдбата на SOS Детско селище Дрен.

Снимка: SOS Детски селища България

Още: Купете си календар и помогнете на SOS детски селища

Подкрепа 

От една страна дейностите са насочени към подкрепа на приемни родители и децата, за които те се грижат, от друга страна – детска градина за младите семейства в този слабо населен регион и не на последно място – прекрасно пространство за срещи на широки групи от обществото - места за обучение и творчество, отдих на деца, семейства и партньори, свързани с каузата, детски лагери, рехабилитационни центрове и др.

Дейностите

Центърът по приемна грижа, който вече пилотира в SOS Детско селище Дрен е с национално покритие и включва следните дейности:

Още: Свилен от "Остава" подарява песен на SOS Детски селища

  • Дейности с приемни родители (в началото с приемни семейства от Югозападна България)- базови и надграждащи обучения на кандидати и приемни родители;
  • Дейности със специалисти - обучения, и супервизии на областните екипи по приемна грижа;
  • Дейности с деца - летни тематични лагери за деца от приемна грижа.

Целите

Целта на Центъра е да предоставя универсални и специализирани услуги за деца, семейства, приемни родители, младежи, излизащи от грижа и специалисти, работещи с деца в алтернативна грижа. Първите стъпки вече са направени, първите обучения за приемни родители са проведени, първите събития и лагери за деца са организирани.

Още: Свилен от "Остава" подарява песен на SOS Детски селища

В Детското селище се провеждат разнообразни дейности с младежи - Обучения в меки умения на младежи, излизащи от алтернативна грижа в рамките на „Подкрепа за независим и самостоятелен живот“.

Детското селище е и предпочитано място за вече традиционната годишна алумни среща между младежите, вече напуснали грижа и поели по пътя към тяхната самостоятелност и тези, на които това предстои. Сред смях и сериозни разговори, творчески работилници и други занимания, се споделят успехи и грешки, установяват се нови приятелства.

Снимка: SOS Детски селища България

Още: SOS Детски селища търси приемни родители от цялата страна

Творческата база ДренКо

SOS Детско селище Дрен вече приютява творческата база ДренКо, която е част от социалното предприятие SOS Детски селища България. Тя разполага с керамично ателие, шивашко ателие и плетива и творческа работилница, оборудвани с необходимата за тези производства техника.

Творческата работилница е оборудвана с всичко необходимо за провеждане на творчески занимания с групи. Специалистите, които работят за тази кауза са екип от творци и хора в рисково положение.

ДренКо вече произвежда изящна керамика, текстил и плетива, предмети за домашния уют и практично приложение, които можете да намерите Дренко - SOS Детски селища (darpazar.bg) .

Още: Директорът на "SOS Детски селища": На децата им е по-добре в големите градове

Приходите от дейността на ДренКо се реинвестират в нашата социална услуга „Подкрепа за независим и самостоятелен живот“, чрез която подкрепяме младите хора, напускащи грижа.

Целта на ДренКо е не само да намали социалното неравенство и да подпомогне устойчивото териториално развитие, но и да даде равен достъп до трудова заетост на хора от уязвими групи и най-вече да подкрепи младежите за социално включване и самостоятелен живот.

Детска градина „Дренчета“

Водени от мисията ни всяко дете да расте в среда на любов и равни шансове за реализация и от желание да се подкрепи местната общност и нуждата от детско заведение, с много любов и старание е създадена и SOS Детска градина „Дренчета“.

Тя е чудесно място за отглеждане, възпитание и обучение на децата на възраст от 2 години вкл. предучилищно образование до постъпване в първи клас.

Снимка: SOS Детски селища България

Сградата е обзаведена качествено и с всичко необходимо за комфорта и доброто развитие на малчуганите. Детската градина предлага качествени грижи, забавни дейности, вкусна и здравословна храна и много игри на открито. Заниманията с децата се провеждат в малки групи и са съобразени с индивидуалните нужди на всяко дете.

Във ваканционните дни, детската градина предлага и „Лятна академия за деца“ с развиващи творчески дейности и занимания в областта на изкуството и спорта. Веселите игри на открито са задължителни!

Още: Купете си календар и помогнете на SOS детски селища

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес