Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София става първият град на Балканите с водороден автобус

17 юни 2024, 14:40 часа • 1846 прочитания

София е първият град на Балканите, в който гражданите ще могат да се възползват от новата технология – водороден автобус. Това обяви зам.-кметът по транспорт в Столична община Илиян Павлов, предаде БГНЕС.

„Много се радвам, че от София започват „Дните на водородната електромобилност“ в България и за пореден път София се доказва като пионер на такива инициативи, на новите технологии, на технологиите, които правят нашия град по-чист, по-зелен и даваме поле на развитие на такива технологии, които може би са фундамент на бъдещето“, казва Павлов.

Зам.-кметът по транспорт призова гражданите на столицата да се качат във водородния автобус, когато го видят. „Пробвайте го да видите, че всъщност той не се различава по никакъв начин от останалите автобуси като комфорт, като издръжливост“, добави той и посочи, че единствената разлика е, че излиза само вода от ауспуха, и че вози безплатно.

ОЩЕ: Заработи първата в България и региона водородна зарядна станция

По думите му ръководството на София продължава да доказва, че работи за подобряване на качеството на въздуха.

„Миналата седмица обявихме инвестиционна програма за 1 млрд. лева за нови 500 превозни средства“, припомни Павлов и използва момента, за да обяви, че новите тролейбуси ще бъдат по нов вид технология, която е хибридна, така че ще могат да се зареждат докато пътуват от инфраструктурата на тролейбусната мрежа.

Снимка: iStock

Ръководителят на Представителството на ЕК в България Йорданка Чобанова заяви, че гражданите ще имат уникалната възможност да се возят във водороден автобус и да тестват първата водородна кола в България, купена по проект на Центъра за компетентност „Хитмобил“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие за периода 2014-2020 г. по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„С европейската солидарност подкрепихме и изграждането на първата водородна станция, отново част към „Хитмобил“, както и изграждането на водородна долина в Стара Загора, финансирана с 8 млн. евро по Програма „Наука и иновации и дигитализация за интелигентна трансформация 2021-2027 г.“, добави тя.

ОЩЕ: Китай пусна най-бързия водороден влак

По думите на Чобанва водородните технологии в транспорта са значима стъпка към намаляване на въглеродните емисии и преход към чиста енергия и допринасят за опазването на околната среда, предлагат възможности за икономически растеж, за иновации, подобряват качеството на въздуха и общественото здраве в нашите градове.

„Зеленият водород е ключов елемент в стремежа на ЕС към устойчиво бъдеще и декарбонизация и от съществено значение за постигане на климатична неутралност до 2050 г. Той може да повиши енергийната независимост на Европа, като намали зависимостта от внос на изкопаеми горива“, добави тя и заключи, че „Дните на водородната електромобилност“ са символ на ангажимента на Европа към устойчиво развитие, към иновации и към опазване на околната среда.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес