Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служителите от затворите излязоха отново на национален протест

10 март 2018, 13:50 часа • 1638 прочитания

За втори път в столицата започна национален протест на надзирателите и служителите в "Съдебна охрана". Те настояват за 20% увеличение на заплатите и назначаване на още служители.

Една част от протестиращите тръгват от Съдебната палата и ще се събере с друга пред Министерството на правосъдието. По-рано пред БНР Пламен Христов от синдикат „Охрана“ съобщи, че протестиращите ще бъдат водени гайдари в национални носии, „защото трябва да се върнем към българщината, трябва да се върнем към нашето, националното, за да се разберем, а не само да летим в облаците и в европейските виждания и в европейските стандарти, защото долу - при нас, тези стандарти ние не ги усещаме“.

По време на шествието протестиращите ще спрат и пред сградите на Министерството на финансите и Министерски съвет. По време на митинг-шествието символично ще пред министерските сгради ще бъдат оставени ключовете от затворите в България. Протестиращите искат да бъде потърсено и намерено спешно решение.

„Трябва да се търсят спешни решения, поне за удовлетворяване на исканията в техния минимум. Настояваме да се започне с изравняване на социалния  статус на служителите на този с останалите от сектор „Сигурност“, подчерта той и коментира, че ако и този протест не бъде чут, служителите ще протестират и по време на срещата на европейските правосъдни министри в София в края на месеца.

Протестът е под надслов "Европа и за нас". Исканията включват подобряване на условията на труд и решаване на проблемите с натрупаните дни отпуск. Дни преди шествието в отворено писмо протестиращите настояха преговорите по техните искания да се водят лично с премиера.

Мария Иванова
Мария Иванова Отговорен редактор
Новините днес