Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След Съвета за сигурност: Обезщетения заради пожарите и още пари за военна техника

19 юли 2024, 17:39 часа • 685 прочитания

Министерството на финансите изготвя проектна програма за компенсиране на пострадалите при пожарите в страната. Това обяви ресорният министър Людмила Петкова на съвместен брифинг с колегите си от служебния кабинет, даден след провеждането на Съвета по сигурността днес, 19 юли.

Колко пари и откъде?

Възможни са няколко източници на финансиране, като част от финансирането е чрез преструктуриране на разходи от централния бюджет, обясни тя.

Още: Калин Стоянов: Испания ни праща два самолета в помощ срещу пожарите

Обезщетенията за хората могат да стигнат до 1578 лева от Агенцията за социално подпомагане – това са средства за спешни нужди.

От Министерство на земеделието и храните ще компенсират земеделски стопани и юридически лица за засегнати площи и загинали животни, но това важи само за регистрираните като земеделски стопани. Физически лица със загинали животни не могат да кандидатстват по тази програма, уточни министърът. Техните разходи ще бъдат поети от бюджета.

За други щети могат да бъдат подавани сигнали през съответните общини и те ще бъдат разгледани от междуведомствената комисия по бедствия и аварии – след това ще има компенсиране. "Не мога да кажа в какъв размер – нямам подадени искания и не са оценени", посочи Петкова.

Още: Пожар пламна и на дюните в Несебър

Още пари за подобряване на военната техника

Няма нито един отказан от въоръжените сили случай за оказване на помощ на местата, на които има пожари, отчете министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Снимка: БГНЕС

"Намалили сме срока на готовност за реакция от 2 часа до 1 час в работно време и от 4 часа до 3 в неработно. Поддържаме един хеликоптер за спасяване на хора, евентуално попаднали в капан", посочи той.

Още: Пожар на сметището в Русе, овладян е бързо

Обяви и решение за закупуване на оборудване за още два хеликоптера – на стойност около 250 хиляди лева допълнително. Причината е увеличаване на капацитета, след като се видя, че двата пратени от Чехия вертолета вършат много добра работа. "Ще трябва да видим като процедура, но трябва да го реализираме максимално бързо. Сумата не е голяма, така че мисля, че ще се справим", каза Запрянов.

Около 5 "Кугър"-а сега са в ремонт и те допълнително могат да бъдат оборудвани, когато са налични.

"Имаме 185 души на терен с 34 единици бойна техника. Почти на всички огнища нашите военнослужещи са на място", каза Запрянов.

Още: Огънят в Ямболско стигна почти до границата с Турция

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес