Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След евакуацията в Струмяни: Обстановката остава усложнена

31 юли 2024, 06:35 часа • 859 прочитания

Усложнена остава обстановката с пожарите в Югозападна България. Продължава да гори горският пожар в Малешевската планина край Струмяни, заради който се наложи евакуацията на близо 110 души от две населени места и активирането на системата "BG-Alert", предаде БНТ. 

Няма нови евакуирани места 

Добрите новини са, че няма нови евакуирани места. Късно снощи пожарът се разгоря и заплаши селата Цапарево и Микрево. Пожарът не е достигнал до населените места. През днешния ден се очаква двата френски самолета да продължат гасенето. Помощ ще окажат и българските два хеликоптера.

Фронтът на пожара е голям

Пожарът е върхов, а фронтът - голям. Очакваме помощ и от Румъния. Каква е точно тя - наземна или ще има и хеликоптер, тепърва ще разберем.

Усложнена остава и обстановката и край границите ни с Гърция и РСМ.

Огънят започва минути след 12 часа през вчерашния ден в района между селата Каменица и Микрево. Заради силния вятър пожарът се разраства за минути и стига до още няколко села.

Главният секретар на МВР заяви, че няма засегнати къщи, но са засегнати 20 000 декара гори и площи. 23 екипа огнеборци са на мястото от цялата страна. 

Има много доброволци и горски служители, както и френските самолети, които се включиха в гасенето на пожара. 

Още: Обявиха бедствено положение в община Струмяни

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес