Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ски учители скочиха срещу "Витоша ски"

28 декември 2012, 13:38 часа • 13111 прочитания

Лифт операторът "Витоша ски" отказва да предоставя карти на ски учители, които отказват да станат част от направление на Българската федерация по ски, което е противоречащо на закона за физическото възпитание. Това обявиха днес представители на сдружение "Български ски училища", съобщи БГНЕС.

Аспарух Мачирски, който е ръководител на ски училище и спортен клуб "Мачирски", поясни, че става въпрос за създаденото през 2010 година направление "Български професионални ски инструктори" към БФСки. По негова информация на Витоша в него членува единствено ски училището на "Витоша ски", а на останалите училища лифт карти се отказват, под предлог че не са членове на направление.

За направлението Мичарски обясни, че е създадено под претекст за повишаване на качеството на ски училищата и инструкторите. По негова информация обаче от ски федерацията не разполагат със защитени международни програми за обучение на ски учители и признати в цяла Европа сертификати, както сдружение "Българско ски училище". Това силово налагане е по една проста причина – че членове на управителния съвет на училища към федерацията се събират и казват "дай да направим нещо", а всички други училища ги асимилираха, заяви той.

В спора незнайно защо се намесва "Витоша ски", проблемът да не започнат сезона не е спортната федерация, а лифт операторът, каза Петър Янков, председател на сдружение "Българско ски училище". "Много ски училища поддържат членството си при нас и се стига до парадокса, че много от тях не смеят да си признаят, че са членове, защото се страхуват да бъдат дискриминирани", заяви той.

Причината да не искаме да бъдем част е, че за да бъдем професионална организация трябва да бъдем независими, продължи Янков. Той подчерта разликата в обучението на ски учителите и на треньорите и спортните инструктори към спорните клубове, за които отговаря именно БФСки. Учебните програми, които ние сме предложили отговарят на международните стандарти, нито учебната програма на федерацията не е защитена, повтори той.

Янков предупреди, че липсата на правилните сертификати за ски учителите могат да доведат до много искове от международни туроператори заради това, че работещите ски учители на практика са неквалифицирани. За решаването на проблема той посочи нуждата от промяна в законодателството, тъй като, за да се създаде този конфликт са използвани пропуски в закона.

Ние по никакъв повод не сме били против едно партньорство, но не под формата, която спортната федерация ни предложи, каза още Янчев. "Един вид дейността да мине към нея, тя да определя колко учители да работят. Тя да бъде един ментор на нашата дейност", поясни позицията си той.

Аспарух Мачирски не подмина и собственикът на "Витоша Ски" и председател на БФСки Цеко Минев, като според ски учителят той се опитва да превърне ски училищата в част от неговите служители. Минев казва, че прави всичко в името на децата и на спорта, но ако искаме да ползваме 30% намаление за сезонна карта за тях, трябва да минем през фирмата собственост на съпругата на Минев, оплака се Мачирски. Според него в момента големите инвеститори "извиват ръцете" на министерството на икономиката, защото казват, че ски учителите правят големи печалби на техен гръб.

Редактор: Е. Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес