Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЕМ: bTV и Нова са нарушили етичните норми при отразяването на трагедията с Цвети Стоянова

21 юни 2016, 16:00 часа • 10041 прочитания

И двете частни национални телевизии са нарушили Закона за радио и телевизия при отразяването на инцидента с гимнастичка Цветелина Стоянова, като са преекспонирали темата, преминали са границата на етичното отразяване на случая, търсейки сензация в него. Това съобщиха от Съвета за електронни медии (СЕМ), който продължава наблюдението си над bTV, Нова телевизия, както и над БНТ, която също се проверява дали спазва нормите на журналистическата етика.

Експертът в СЕМ Виржиния Савова обясни, че мониторингът на програмите на bTV и Нова телевизия е отчел фиксиране върху лична драма, множеството включвания от мястото на инцидента, от болницата, множеството интервюта, които са създали впечатление, че се спекулира с една човешка трагедия и че са преминати границите на етичните норми, предаде Mediapool.

Според председателя на медийния регулатор Мария Стоянова при отразяването на този инцидент се наблюдава колизия между съдържанието, което са предоставили телевизиите, с етичния кодекс на българските медици.

"Когато става въпрос за инцидент, има оправдан обществен интерес и тогава има основания за намеса в личния живот на въпросната личност, но нас ни притеснява, че вече е прекрачена границата - от информационния интерес към емоционализирането на разказа", каза Стоянова.

При "Хоризонт" на БНР мониторинговият отдел не е отчел законови нарушения, а поднасяната информация е била премерена и точна. Обществената телевизия БНТ също е спазила нормите.

Припомняме, че точно bTV и Нова бяха дадени като пример за новинарско съдържание с насилие в моментна медийна снимка на СЕМ, правена за едноседмичен период в края на март и началото на април.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес