Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски агент за "Турски поток" е получил помощ от българин да прескочи санкции на ЕС?

29 май 2024, 07:51 часа
Реклама

Разкритият като посредник между режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин и България за реализацията на "Турски поток" (реално трансформираният проект "Южен поток") Александър Бабаков се появи отново по скандален начин с българска връзка. Този път става въпрос за нещо по-тривиално – да заобиколи западните санкции срещу себе си и то с помощ отново от България, за да си купи продукти на Apple – iPhone и iPod.

Разкритието направиха "Българските елфи" (BG Elves) - групата, която извади на бял свят имейлите през Бабаков за "Турски поток": "Турски поток" в България: Слепи служби, нарушени закони и унищожена археология (ВИДЕО)

Малко помощ за братушка

Съгласно изваденото като данни от "елфите", Бабаков е потърсил начин да закупи хиляди бройки продукти на Apple с помощта на българската фирма "Протеус Мениджмънт" ООД. Тя е собственост на Александър Каназирски и на базираната в Лихтенщайн Proteus Properties Establishment, която притежава чешката компания Progredior, чийто управляващ директор е Петер Фелеги. Справка на Actualno.com в Търговския регистър сочи, че като управители на "Протеус Мениджмънт" ООД към днешна дата са вписани Александър Каназирски и Петер Фелеги. "От това изглежда, че Каназирски и Фелеги са или поне са били бизнеспартньори", смятат "елфите".

Александър Каназирски е избран за член на Надзорния съвет на "Булгартрансгаз" ЕАД на 25.05.2022 г. и е заемал тази длъжност до 07.04.2023 г. - има публични данни за това, за човек с едни и същи имена като този, който има дял в "Протеус Мениджмънт". А дали в случая говорим за нарушение на санкциите на ЕС – това следва да установят отговорните органи, тъй като от наличните данни не може със сигурност да се установи дали с помощта на българската фирма за Бабаков са закупени обсъжданите продукти на Apple. Самият Фелеги е отрекъл.

Още: Съмнително лечение: Защо МВнР е дало виза на санкциониран пратеник на Путин?

Източник: Facebook профил BG Elves

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес