Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работниците във ВМЗ-Сопот продължават стачката

09 януари 2013, 08:21 часа
Реклама

Стачката на работниците във Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот продължава и днес. Заводът дължи две заплати и два аванса на работещите, а след 14 януари задълженията ще се увеличат с още един аванс.

Работниците, които живеят в общежитията към завода, не могат да си платят наема за една стая и тоалетна. Единственото, което се постигна след многохилядните им протести с възгласи "Гладни сме!", "Заедно сме силни, бутаме правителства", е, че авансът за октомври и остатъкът от заплатата за септември, които оръжейниците получиха преди Коледа, бяха прибрани от банките за погасяване на кредити и сметки за ток и вода. Наемът, който плащат, е 100 лева, като често в тази стая живее цяло семейство с дете. Хората са обезверени, защото не могат да си платят и тези 100 лева. Заводът също не опрощава този наем, защото пък общежитието, ако не събере наем от живущите, не може да плати тока и той ще бъде спрян. Те са благодарни за помощите на хора и синдикати за празниците, но това не може да компенсира липсата на заплати.

Хората се страхуват, че могат да бъдат изгонени от общежитията, че ще останат без работа, а не знаят къде могат да отидат на тези години и с тяхната квалификация. Обвиняват и ръководството на завода, и държавата. "Искаме държавата да направи нещо", казва съпругът на една работничка. Ако не могат да управляват, да си ходят. Трябва най-сетне да се живее нормално в тази страна. Иначе за това бягат хората и отиват в чужбина.

Пред БГНЕС Димитър Атанасов от КТ "Подкрепа" във ВМЗ-Сопот заяви, че единственото, което искат, е договори и работа, за да може работниците да оцелеят – подаяния не искат. "Хората искаха да продължат стачката и ние сме зад тях, просто няма как да не бъдем зад тях – видяхте ситуацията, предстои някаква приватизация, но дали ще има или няма да има", каза още той.

В понеделник икономическият министър Делян Добрев, след среща с представители на синдикатите и министър Тотю Младенов, съобщи, че до 23-ти януари Министерски съвет трябва да вземе решение за съдбата на ВМЗ. Единствената фирма, която желае да купи ВМЗ-Сопот - "Емко", ще внесе своята оферта в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол до края на тази седмица. След което ръководството на агенцията до 15-ти януари ще трябва да докладва на министъра, който от своя страна до 18-ти януари се ангажира да проведе съгласувателна процедура с останалите министерства за това дали "Емко" ще купи предприятието – на каква цена и на какви условия.

Социалният министър изрази надежда, че ако това се случи, до края на месеца работниците ще могат да получат своите възнаграждения. Същевременно ще се търсят и варианти за намирането на допълнителни поръчки за ВМЗ-Сопот, част от парите, по които да бъдат платени авансово. Идеята е по този начин да бъдат платени поне част от дължимите аванси и заплати на работещите.

Едно е сигурно, преди да подпише приватизационния договор бъдещият собственик на ВМЗ-Сопот ще трябва да плати над 50 милиона лева задължения към държавата и нейните институции и над 2 милиона лева задължения към работещите там.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес