Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работен инцидент в спрения VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

21 юни 2024, 00:02 часа

Категорично не отговаря на истината твърдението, че в река Дунав са били изпуснати радиоактивни води от АЕЦ "Козлодуй". Това отговориха от ядрената централа на България на запитване на Actualno.com преди 2 дни – във връзка със сигнал за непредвидено изтичане на радиоактивна вода.

Реклама

Има ли инцидент?

Actualno.com получи вътрешна информация, че в ядрената ни централа е имало непредвидено изтичане на радиоактивна вода – от два независими източника. А в предаването "Денят On Air" ядреният ни експерт проф. Георги Касчиев говори по темата.

Касчиев обясни следното – става въпрос за ремонта на VI-ти блок на АЕЦ Козлодуй, на парогенератора (трети парогенератор): "За мен пример за това като няма кой да поема отговорност и да взема трудни решения как всичко се провлачва с годините. Там общо взето от няколко години е известно, че в този парогенератор има една област, където най-вероятно топлообменните тръбички (бел. ред. - те са миниатюрни, 16 мм в диаметър) не са правилно уплътнени към към колектора, от който тече горещата радиоактивна вода и нагрява останалата, и техните опити да доставят нови сонди за вихровотоков контрол, с които да проверяват, не водят до никакъв успех. Напротив, едни прости тестове с налягане показват, че тече от тия тръбички. Решението, което аз бих взел - удрям с юмрук по масата и казвам: "Затапваме всички тръбички в тази област, което е допустимо. Има такъв резерв. Няма от какво да се боим, но няма кой да го вземе това решение".

Още: До края на юли приключват мерките за удължаване на живота на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Касчиев поясни, че преди няколко дни "е допусната една изключително глупава ситуация, едно събитие, при което оперативният персонал е допуснал радиоактивна вода от първи контур да се излее, да залее горния блок на реактора, да излезе през отворения парогенератор и там да залее. Става въпрос за няколко десетки кубически метра, което само по себе си е скандално. На тези хора веднага трябва да им бъде отнет лицензът за правоспособност - на операторите, които в следобедната смяна са почнали това, нощната смяна са проверили".

Професорът моментално поясни (ВИДЕО, в края на записа, след 9:30 минута), че случилото се не е опасно за околната среда и за населението: "Всичко е вътре в херметично затворения контур, но ремонтният персонал ще поеме допълнително дозово натоварване и трябва да изчисти всички следи от тези течове, защото тази вода освен че е радиоактивна, тя е с високо съдържание на борна киселина и е корозионно активна".

"Атомната централа осъществява систематични детайлни изследвания, като измерванията и анализите се извършват в акредитирана лаборатория на АЕЦ "Козлодуй" по утвърдени валидирани методи, осигуряващи висока чувствителност и прецизност на резултатите. Наред с това се провежда и независим външен мониторинг по програми на Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ и на Националния център по радиобиология и радиационна защита към здравното министерство (МЗ). Без изменение, в нормални фонови граници, остават и към момента всички радиационни показатели на околната среда в района на АЕЦ "Козлодуй", включително водите на река Дунав", казаха преди 2 дни от централата пред Actualno.com.

Наша проверка в специализираната база към ЕК също показа, че не е отчетено нищо необичайно. Припомняме, че реакторът е спрян за ремонт още преди седмица: Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправности

Има ли опасност за извършващите ремонта?

Според вътрешната информация на Actualno.com, със сигурност работещите на място трябва да бъдат изследвани, за да се разбере дали и какво радиационно облъчаване ги е засегнало – проф. Касчиев също загатна за това с думите си, че "ремонтният персонал ще поеме допълнително дозово натоварване".

Източниците ни в централата съобщават, че инцидентът е отпреди 2 дни и е станал в следобедната смяна – има видеонаблюдение, което би следвало да е записало всичко, включително по какъв начин и кога точно е последвала реакция, за да бъде решен конкретният проблем. Вътрешната ни информация е, че може да се наложи смяна на кожуха на трети парогенератор заради излялата се радиоактивна вода - със сигурност обаче ще трябва да бъде направена експертна оценка дали е необходимо. Освен това – с въпросните тръбички има проблеми от няколко години и заради това реакторът е спиран няколко пъти за ремонт. Големият проблем е, че при спиране на реактора течът също спира - тръбичките са много тънки и всъщност за да се установи точно къде става пробив, реакторът трябва да работи.

Още: АЕЦ "Козлодуй" не казва при колко от служителите му са открити здравословни проблеми

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес