Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа стъпка: Във ВСС размразиха процедурата за избор на нов главен прокурор

09 септември 2024, 11:29 часа • 466 прочитания

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да предложи на Пленума на ВСС да размрази процедурата за избор на нов главен прокурор. Тя беше спряна от магистратите до произнасяне на Конституционния съд.

Решението беше взето със 7 гласа "за" на днешното заседание на колегията (9 септември). Предложението бе внесено от Стефан Петров и не се стигна до никакво обсъждане.

Още: ВСС търси вратичка да стартира процедурата по избор на нов главен прокурор. Анализ на конституционалист и адвокат

Как се стигна дотук?

През лятото на 2023 г., докато течеше процедурата по освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор, парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), като част от тях се отнасяха до мнозинството за избор и освобождаване на обвинител №1. Депутатите записаха, че това става с 13 гласа вместо с дотогавашните 17 в 25-членния Висш съдебен съвет. Малко след това ВСС освободи Гешев от поста му с 16 гласа "за".

Преди това пък той атакува измененията в ЗСВ и НПК в Конституционния съд.

Снимка: БГНЕС

На 22 юни 2023 г. Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на главен прокурор. На 6 юли обаче ВСС я спря до произнасянето на Конституционния съд по искането на Гешев. На 26 юли 2024 г. КС обяви, че няма проблем с измененията в НПК и ЗСВ, включително с намаляването на необходимото мнозинство за избор на главен прокурор. Така остана записаното от депутатите, че обвинител номер едно може да се избира с по-малко гласове.

Основанието за спиране вече е отпаднало, затова процедурата трябва да се размрази, обявиха на днешното си заседание прокурорите във ВСС.

Още: Конституционният съд реши: Съдебната реформа е противоконституционна

Те ще внесат предложението на следващото заседание на Пленума на ВСС за разглеждане и произнасяне. Заседанието ще е на 12 септември.

Беше прието също така изслушването на кандидатите и самият избор на главен прокурор да се проведат на 16 януари 2025 г.

Критики

След като през 2023 г. ВСС освободи Гешев от поста главен прокурор заради уронване на престижа на съдебната власт, временно изпълняващ функциите на обвинител номер едно стана Борислав Сарафов.

От ПП-ДБ вече няколко седмици призовават ВСС да не възобновява процедурата по избор на нов главен прокурор. В началото на август коалицията внесе и законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Той предвижда Висш съдебен съвет с изтекъл мандат, какъвто е сегашният, да не може да избира председател на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и обвинител номер едно.

Преди това инициатива "Правосъдие за всеки" призова народните представители да внесат изменения в закона, с които да се отстрани възможността настоящият ВСС да избере нов главен прокурор.

ВСС вече е две години отвъд края на мандата си, а две места в кадровия орган са незапълнени поради подадени оставки в съдийската колегия.

Още: ПП-ДБ с опит да спрат бързия избор на нов главен прокурор

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес