Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приказка за Любов и четири деца

13 септември 2024, 15:06 часа • 503 прочитания

Ирина била трето и нечакано дете. Дали защото не й достигали нежност и внимание, дали защото останала рано без татко и без батковците, тя живеела живота си с една мисъл „Искам да имам любов“. Любовта я довела при Камен, красив и нехаен към нея, а после от любов се родил първият син.

Приказката

Приказката на новото семейство била като на много други семейства – срещнали се с любов, заживели заедно, родило се първото дете, таткото се изплашил от перспективата да е татко и заминал по далечни страни. Когато се върнал и видял русото момченце, сърцето му трепнало. Ирина все така искрено вярвала в любовта и настоявала да започнат отначало, макар че нито нейните роднини искали Камен, нито неговите нея. Като колело се въртели срещи и раздели, любов и насилие. Родило се второто дете, после третото. Таткото така и не свикнал да е татко, отговорността лежала върху Ирина, а любовта оставала нейде неприютена.

Още: SOS Детски селища България - Приказка за Мартин

Първата среща

Приказката продължавала. На първата среща в един от Центровете за обществена подкрепа на SOS Детски селища, Ирина потърсила помощ, защото Камен си отишъл отново и ги оставил сами преди раждането на четвъртото бебе, не платил сметките за ток и в малкото жилище светели свещи, а студът не се плашел от любов.

Социалната работа

Социалната работа отново била дълга и трудна пътека, по която вървели повече от две години. Разсрочили задълженията за тока, редовно посещавали майката, разговаря ли за това какво е любов и какво отговорно родителство, платили таксите в детската градина, довели специален педагог за двете по-големи момчета, закупили храни, лекарства, тетрадки. В центъра децата се научили да моделират с пластилин, да не крият играчки в джобовете си, да ги подреждат и да знаят, че те не изчезват.

Още: SOS Детските селища - когато грижата надхвърля пределите на селището (СНИМКИ)

Любов

Ирина родила момиченце. Опитвала се да мисли различно за онази любов, която вдига ръка и нанася шамари. Научила от социалните работници как да предприеме действия по Закона за домашното насилие, как да поиска упражняване на родителски права, как да потърси законни издръжки за децата. Научила, че любовта трябва да има реални измерения, че децата й имат право на истинско детство, че се нуждаят от любов, но и от граници. Ирина сторила всичко научено, но дълго и тайно чакала вест от Камен, знак на любов, писмо или надежда, че той ще се върне. Вест не идвала, социалната подкрепа на Центъра била толкова нужна за четирите деца, колкото любовта за самата Ирина. На коледното парти Ирина поискала от дядо Коледа да заживее различно, баткото го помолил той да му стане татко. Дори побелелият дядо Коледа се натъжил и поискал на света да има повече любов за децата. 

След Коледа дошло едно наистина различно начало. Ирина се върнала към стария живот с Камен, а отговорните служби осигурили на децата нови приемни родители.

Къде ли по приказните пътища била Любовта…

Още: Свилен от "Остава" подарява песен на SOS Детски селища

Тази приказка е от един от Центровете за обществена подкрепа на SOS Детски селища България. Тяхната мисия е да подкрепят семействата в риск. SOS Детски селища България имат центрове за обществена подкрепа в София, Велико Търново, Габрово, Перник и Трявна.

Ако Вашето семейство има нужда от подкрепа, пишете ни на office@sosbg.org.

Свилен от "Остава" подарява песен на SOS Детски селища

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес