Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При неуспешен ГТП: Предлагат по-дълъг срок за отстраняване на повредите

05 август 2024, 14:48 часа • 2292 прочитания

Водачите, които не са преминали успешен годишен технически преглед (ГТП), да разполагат с по-дълъг срок, в който да отстранят повредите по автомобила си, без той да бъде спиран от движение. Това предлага служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков.

Ведомството му ще предложи официално сегашният срок от 14 дни, заложен в наредбата, да бъде удължен на 30 дни, каза самият Гвоздейков, който на място се запозна с работата на новата система за контрол на пунктовете за ГТП.

Още: Проблеми за годишния технически преглед с кола на бензин: Рамката за която да знаем

Това става след редица сигнали за възникнали проблеми след свързването на пунктовете за технически прегледи със системата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА). Твърдеше се, че изискванията за изгорените газове са твърде завишени и че даже нови автомобили не успявали да преминат прегледите. Всичко това доведе и до уволнението на директора на „Автомобилна администрация“ Борислав Муеров.

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Още едно предложение

Другото предложение, представено от министъра, е автомобилите, които не покриват допустимите екологични норми, също да попадат в категорията за „значителни неизправности“, а не да бъдат спирани от движение, както е в момента. „По този начин на собственика на автомобила ще се даде срок да отстрани този проблем, който по същество не представлява пряка опасност за движението по пътя“, обясни Гвоздейков, цитиран от пресцентъра на министерството.

Допустимите стойности за емисиите са въведени в България през 2012 г. и прилагат европейска директива. „Това, което променихме сега, е да затегнем контрола, като свържем измервателните уреди в пунктовете директно със системата на ИА „Автомобилна администрация“ и данните от всяко измерване постъпват автоматично. До този момент имаше възможност тези данни да бъдат коригирани ръчно в пунктовете. Сега това не е възможно“, заяви Георги Гвоздейков.

Още: "Изчезва хартията": Накратко за новите правила за годишния технически преглед на колите

"Няма хаос с ГТП"

Той представи статистика, според която за период от две седмици преди да заработи системата за управление и контрол на качеството, 139 251 автомобила са преминали успешно технически преглед. С констатирани значителни неизправности и върнати за отстраняване на неизправностите са 208 МПС, а 32 МПС не са преминали преглед поради открити опасни неизправности.

От 22 юли, когато заработи новата система, отново за период от две седмици, преминалите успешно автомобили са 127 085. Временно са допуснати 1808 от общата бройка, а недопуснатите са 181.

„Тези данни ясно показват, че броят на върнатите автомобили е около 1% от всички и хаос с прегледите няма. Този 1% е резултат от функционирането на системата за управление и контрол на качеството и показва, че системата наистина работи“, подчерта транспортният министър.

Той подчерта, че новоназначена работна група, създадена за срок от пет дни, ще направи предложение за нормативните промени. "В петък очаквам доклад, който да одобря", посочи Гвоздейков.

Още: Рязко скачат цените на техническите прегледи за автомобили

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес