Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През август 2012 г. е внесен иск за регистрация на БПЦ

12 ноември 2012, 15:03 часа • 8359 прочитания

На 09.08.2012 г. в Софийски градски съд е постъпило заявление за регистрация на "Българска православна църква – Свети Синод с наместник-председател", съобщиха от СГС.

От съда съобщават, че това е четвъртото искане за регистрация. Първото е било през 2003 г., последвали са още две през 2010 г. Така СГС потвърждава, че е внесен иск за нова регистрация на БПЦ.

В деня на погребението на патриарх Максим Христо Латинов от синдиката на свещениците към КТ "Подкрепа" заяви, че искът в съда за нова регистрация е внесен още през август тази година. Те са поискали регистрация от СГС, съгласно новоприетия Закон за вероизповеданията и това не е първото подобно искане.

"Те поправяха документи, внасяха и тази година през месец август, държа да уточня, през месец август внесоха едно от поредните искания да получат регистрация", каза той. Алтернативният синод, воден от митрополит Инокентий, е подал документи за нова регистрация в Софийския градски съд и в Дирекцията по вероизповеданията. Ако не получат регистрация, от синода на Инокентий заплашват, че ще заведат ново дело срещу България в Страсбург. Първият опит на дядо Инокентий да регистрира в градския съд своя синод като единствен беше през септември 2003.

Тогава магистратите отказаха да го впишат с името Българска православна църква с мотива, че молбата не е била подадена от лице, която я представлява. Отказът беше потвърден както от Апелативния, така и от ВКС през януари следващата година.

Няколко месеца по късно, през юли, свещениците от така наречения алтернативен Синод бяха изгонени от църквите с полиция и грозни сцени. Преди две години Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди страната ни да плати 50 хиляди евро заради отказа за регистрация на дядо Инокентий.

Редактор: Евгения Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес