Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът създава щаб заради пожарите, две страни са готови да ни помогнат

16 юли 2024, 13:22 часа • 922 прочитания

От днес, 16 юли, ще заработи междуведомствен щаб, който да координира отделните звена за справяне с огнената стихия у нас. През последните дни и седмици се разгоряха десетки пожари на различни места в България, като бе обявено и частично бедствено положение.

"Днес ще направя заповед за сформиране на щаб – МВР, Министерството на отбраната, Министерството на външните работи - за още по-добра и по-бърза координация", съобщи пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, който посети района на Стара Загора. В северната част на града бе обявено частично бедствено положение.

Още: Пламъци до къщите: Евакуират вилната зона край Стара Загора

Главчев ще се среща с кметовете, за да им помага

"Хората да бъдат спокойни, взимаме мерки навреме. Ако е необходимо, ще се срещна и с кметовете на населени места, за да кажат дали има нещо допълнително, от което имат нужда", каза още Главчев и посочи, че другата седмица ще има среща с представители на местната власт.

"С МВР и Министерството на отбраната сме в непрекъсната комуникация, с шефа на пожарната - също. За съжаление, ситуацията не е от днес – мени се от едно място на друго. Поздравления за всички, които работят на терен", похвали пожарната и военните той.

Още: Пожарите: Отварят магистрала "Хемус" край Варна, Стара Загора чака помощ по въздух

Снимка: БГНЕС

Две страни са готови да ни окажат подкрепа

"Ситуацията не е критична, инистърът на вътрешните работи съобщи, че ситуацията е овладяна. И тук (в Стара Загора - бел. ред.) предстои да бъде овладяна. Обърнали сме се към съседни страни, имаме уверение от Чехия, от Румъния също има готовност. Вчера имах комуникация и с премиера на Северна Македония - началниците на двете пожарни служби са влезли в координация за потушаване на пожара около Петрич и в населени места на македонска територия", посочи Главчев.

Още: Чехия ни праща два хеликоптера заради пожарите

Държавата ще помогне на момче с изгаряния

Относно момчето от Свиленград, което пострада и е настанено в болница "Св. Георги" в Пловдив, премиерът обяви, че държавата ще му помогне.

"Ще помогнем, разбира се. Той е със 75% изгаряния. Днес говорих със здравния министър, ако е необходимо, да бъде транспортиран в „Пирогов“. Подготвени сме да осигурим най-доброто. Пример е за доброволците, но когато се случат такива неща, държавата трябва да помогне", каза Димитър Главчев.

Още: 19-годишен фен на Левски е с тежки изгаряния от пожарите край Хасково (СНИМКА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес