Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прекратиха ловната концесия на Вълка край яз. Искър

02 август 2024, 17:34 часа • 2264 прочитания

Заради неизпълнени от „Био Майнинг“ АД задължения Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) прекрати договора ѝ за ловна концесия в ДЛС „Искър“. Контрактът се прекратява по вина на изпълнителя, съобщават от ЮЗДП – Благоевград.

Договорът с дружеството на Румен Гайтански-Вълка е за съвместно изпълнение на дейности по запазване и разнообразяване на дивечовия генофонд, неговото развитие и обогатяване, за съхранение на българската гора, горската фауна, за запазване на природната среда и екологичното равновесие. Подписан е 23.06.2016 г. и е с 15-годишен срок за изпълнение. Още: Съд спря събарянето на ловния хотел на Румен Гайтански до язовир Искър

Припомняме, че без строителни книжа „Био Майнинг“ издигна в територията на Държавното ловно стопанство „Искър“ три огромни сгради с инвестиция от порядъка на 2,4 млн. лв. В началото на април екипи на Столичната община започнаха принудителното им събаряне.

Справка в сайта на ЮЗДП сочи, че конкурсът е бил обявен в края на 2013 г. Кандидатствали са четири фирми. Офертата на „БИО МАЙНИНГ” АД е била оценена с 1313 точки, на „ИНТЕРПРОМ” ЕООД - с 1187 т., на „КВП-ГРУП” ЕООД - с 663 т., и на „ДАРТЕ МИКС” ЕООД - с 449 точки. В сайта е публикувана конкурсната документация, но без договора за съвместна дейност.

Дружеството „КВП-ГРУП” ЕООД е обжалвало резултата от класирането пред ВАС. Делото е гледано от тричленен и от петчленен състав на съда и решението им е, че резултатът е правилен. От делата обаче става ясно нещо много интересно – че дружеството на Гайтански е вписало в офертата си дарение от 19 млн. лв. за „допълнителни инвестиции и разходи“, които на практика са дарения за държавата в лицето на ЮЗДП. Сумата, посочена за дарение, влиза и във формулата за изчисляване на точките, които съответният кандидат получава. В случая - 1266 точки, като тя е с най-голяма предвидена за целта сума. Обжалващата фирма е вписала дарение от 8 451 000 и затова тя е получила 563 точки по този показател. Останалите две са записали, че ще дарят съответно 6 120 000 лв. и 16 668 000 лв. Още: Наказаха директора на ловно стопанство "Искър" заради сарая на Вълка

Припомняме също така, че през август месец 2020 г., заради допуснати груби нарушения – нерегламентирано строителство и нарушаване на вътрешните правила на ЮЗДП, бе прекратен договорът за управление на директора на ДЛС „Искър“ инж. Атанас Дарелов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес