Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предлагат Георги Момчев за орден "Стара планина" - първа степен

31 юли 2024, 17:28 часа • 621 прочитания

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден "Стара планина" - първа степен за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Предложението за награждаването е за цялостната му дейност за духовното въздигане на нацията и във връзка с 90-годишнината му.

Кой е Георги Момчев?

Георги Йорданов Момчев е български държавник и общественик, свързал неразривно житейския си път с развитието и възхода на българската култура.

Бил е заместник председател на МС (1979-87 г.), министър на културата (1982-1989 г.), председател на Съвета за духовно развитие. Един от създателите и радетелите за създаване на НДФ "13 века България", с изключителен принос към популяризирането и съхраняването на българските духовни, ценности и високо оценен от ЮHECKO. Благодарение на него се реализира активна дейност за промотиране на българската култура зад граница, провежда се и последователна политика за стимулиране на националната ни култура във всички нейни аспекти и области.

Под негово ръководство е построен един от символите на столицата НДК, организирани са редица мащабни чествания за 1300 години на българската държава, получили огромен международен и национален отзвук.

Още: Българи бяха обявени за "Личност на годината" в Рим

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес