Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предлагат да бъде премахната високосната секунда

17 януари 2012, 17:20 часа • 8256 прочитания

САЩ, Франция и други държави настояват на срещата на Международния съюз по телекомуникации в Женева тази седмица да бъде премахната високосната секунда, която вече 40 години поддържа синхрона между компютрите и продължителността на деня, съобщи Асошиейтед прес.

Високосните секунди са необходими, за да бъде избягнато избързването на атомните часовници спрямо слънчевото време. Те се добавят на неправилни интервали, като така атомното време се увеличава с един удар, който компенсира неравномерното въртене на Земята. Противниците на идеята изтъкват, че премахването на високосната секунда ще наруши последната връзка между отмерването на времето и пътя на Слънцето по небосклона. Поддръжниците й обаче са категорични, че машините повече не трябва да бъдат свързвани с неточните цикли на изгревите и залезите.

"Това ще е важно решение, защото би изчезнал проблемът с въвеждането на високосна секунда и времето ще е по-постоянно, отколкото е сега" - каза Винсънт Менс от Международния съюз по телекомуникации, който ръководеше техническите преговори по въпроса.

Ако бъде премахната високосната секунда, операторите на мрежите за мобилни телефони, системите за контролиране на самолетния трафик и финансовите пазари ще могат да разчитат на почти абсолютната точност на атомните часовници, без да се притесняват, че системите им на една или две години трябва да спрат за момент. Сателитните навигационни системи като GPS не използват високосни секунди. Освен това в Азия и Австралия високосната секунда се въвежда по средата на деня, което не е удобно.

Светът все повече разчита на компютрите за точни измервания и всяка засечка може да струва скъпо или да бъде фатална. Несъгласните с предложението изтъкват, че рисковете се преувеличават, високосните секунди се използват успешно от 1972 г., въпреки че трудно се прогнозират повече от шест месеца предварително. БТА

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес