Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството отпуска 1,1 млрд. лв. за допълване на резерва от зърно. Няма забрана за износ

09 март 2022, 13:34 часа • 3324 прочитания

Министерството на земеделието ще може да купува пшеница, слънчоглед и царевица за резерва. Общата сума е 1,1 млрд. лева. Няма наложена забрана за износ. Това коментира финансовият министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет.

"В България има около 3 млн. тона пшеница, около 300 000 от тях са в резерва. Ще се купят 1,1 млн. тона пшеница допълнително", заяви вицепремиерът.

По думите му има отпуснати пари и за слънчоглед и царевица, така че да се подсигурят не само хлебните продукти, но и фуражите за животновъдството. Проблеми със складовите бази няма.

По-рано днес от бранша се оплакаха, че държавата всява хаос в сектора - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Обсъдени са цените на олиото, тъй като има рязко нарастване от последните два дни, което не може да се обясни с липсата на суровини или наличности, стана ясно още на правителствения брифинг.

"Цена от 5 лв. за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена е 2 лв. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лева не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата”, заяви от своя страна вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя поясни, че твърдението, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе, е една от причината за вдигането на цените. "В момента имаме 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4 години и половина производство на олио. Собствениците на слънчогледово семе и олио задържат количества в очакване да се вдигне още цената или да го изнесат, за да го продадат с по-голяма печалба”, допълни вицепремиерът.

Нинова съобщи, че заради това КЗК вече е започнала проверки. "КЗК от няколко дни е на проверки - ще влезем във всеки склад. Агенцията по стокови борси и тържища ще проверява по складовете и пазарите какво се крие там. Искам да кажа на всички, които се опитват да направят свръхпечалба на гърба на българския народ, че всички институции ще бъдат вдигнати на крак и ще срещнете цялата сила на държавата. Няма да позволим да изнудвате в тези трудни моменти на кризи българския народ", категорична беше Нинова.

Гориво не се закупува, има достатъчно, поясни Василев.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес