Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Последно сбогом с Кирил Маричков: Огромна опашка на поклонението пред музиканта (СНИМКИ)

15 октомври 2024, 13:56 часа • 1607 прочитания

Огромна опашка от хора се изви в пространството пред столичния храм "Света София", където започна поклонението пред музиканта Кирил Маричков.

Десетки са музикантите и обществени личности, дошли да изпратят приятеля си и колега в последния му земен път. Също толкова много са и хората – фенове, съседи, които ще отдадат своята почит пред таланта и вдъхновението, което Кирил Маричков бе приживе.

Още: Цяла нощ песни за Кирил Маричков: Фенове се събраха пред дома му, пяха и оставиха цветя (СНИМКИ+ВИДЕО)

"Рано беше", сподели при пристигането си в храма колегата му от сцената и вокал на друга емблематична за родната рок група – Данчо Караджов от "Сигнал". "Кирил Маричков остави голямо богатство", добави Атанас Пенев – вокалистът на Б.Т.Р., продължавайки: "не само за българската музика, а за музиката въобще. Ще ни липсва!".

"Посланието в песните на Кирил Маричков беше свобода, демокрация, свободен дух. Това заяви композиторът Стефан Димитров. "Киро беше бунтар по душа. Животът му премина честно и почтено", добави той.

През 1989-1991 г. Кирил Маричков и Стефан Димитров са на площадите и пеят в подкрепа на демократичните сили, дават надежда на гражданите, че ще има промяна. "Много сърдечно, много сърцато участвахме тогава. Той написа една песен, която винаги ще остане "Аз не съм комунист". Тя беше водеща по всички митинги и въздействаше на хората много силно", спомня си Стефан Димитров. Композиторът подчерта, че присъствието на Кирил Маричков е било достолепно. "Той беше един честен човек и вярваше в това, което прави", добави Димитров.

"Киро е една епоха, ние сме били заедно хиляди пъти, прекрасен, интелигентен, умен, талантлив. Много ми е мъчно". Това заяви певицата Богдана Карадочева и добави: "Когато научих, че е починал, не можех да си поема въздух. Кирил Маричков беше аристократ. Такива хора вече няма. Светла му памет!" За Богдана Кирил Маричков е императорът на рок енд рола в България. "Гледах неговия концерт "Щурците на 50" с отворена уста. Фантастично нещо. Той ще липсва на всички", добави певицата.

"Кирил Маричков беше невероятно добър човек, с хубаво чувство за хумор, благ, добре се държеше с всички хора около него". Това заяви Валди Тотев. "Ще го запомня с това, че беше революционер в нещата, които правеше", каза музикантът и добави: "За България Маричков беше нещо огромно, а и за света, защото те правеха по честен начин музиката си". Валди Тотев подчерта, че Щурецът е един от най-великите в България и по-голям отпечатък от това няма. "Първите концерти, които сме видели въобще, бяха с него и с "Щурците". За нас той е нещо много голямо и значимо".

"Кирил Маричков оставя голяма следа и в музиката, и в обществото. Сложен, интересен човек и в същото време много достъпен – истински демократ. Аз го обичам." Това каза бившият премиер Иван Костов. "Музиката му ще остане жива, защото е искрена – от сърце. Цялата му душа беше музика!", добави Костов, определяйки го като носител на глътка свобода.

Голяма българска певица Йорданка Христова също бе на поклонението. "‘67-ма година имахме такова фантастично лято! Пожелавам на всеки да споделя такова мигове с близки, със сродни души! Щастлива съм, че с Кирил Маричков сме били близки в годините, че сме споделяли еднакви мисли, защото и той, както и аз сме родени свободни хора и демократи по душа. Но в истинския смисъл на думата, а не тая изкривена демокрация, която в момента съществува, заяви Христова. Кирчо, обичам те завинаги", сподели певицата.

Последна почит

"Музиката на Кирил Маричков създаде цяло поколение и сега, когато си отива - все едно на това поколение му отрязват краката." С тези думи председателят на Съюза на артистите в България актьорът Христо Мутафчиев описа рок легендата Кирил Маричков.

Да се простят с Щуреца дойдоха още актрисите Мартина Вачкова, Катерина Евро, водещият Ники Кънчев, скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов и много, много други представители на артистичните среди, журналисти и общественици.

Траурни венци са изпратени от примата Лили Иванова и от министър-председателя Димитър Главчев, както и от Столичния общински съвет, съобщава БГНЕС.

Още: Стотици китаристи изпълниха "Клетва" в памет на Кирил Маричков

Снимки: БГНЕС

Маричков - основател, бас и вокал на рок групата "Щурците" и гръбнак на супергрупата "Фондацията" в последното десетилетие, почина в петък – само няколко седмици преди 80-годишния си юбилей.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес